Σάββατο, 03 Μαρτίου 2018 16:22

Προβληματισμοί και από Αλειφέρη για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Τον προβληματισμό και την αμφισβήτησή της για τις εξαγγελίες των αρμοδίων υπουργών στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου, σχετικά με τις διαδικασίες μελετητικής ωριμότητας του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος, εξέφρασε χθες η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη.

Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι εντυπωσιάστηκε «από τις ανακοινώσεις των υπουργών ότι το θέμα του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος βρίσκεται στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης». Παρατήρησε πως «είμαι ένθερμη υποστηρικτής του συγκεκριμένου έργου. Πρέπει να γίνει αυτό το έργο και μακάρι να μπορεί να γίνει όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός με την παραλιακή χάραξη».

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι “μιλάμε με "μακάρι", γιατί σε κανέναν φορέα, ούτε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, δεν έχει έρθει τίποτα, για την περιβαλλοντική αδειοδότησή του. Ούτε στους δήμους έχει πάει κάποια μελέτη, για να ξέρουν ποια είναι η προτεινόμενη χάραξη του δρόμου. Και το λέω, γιατί ενδιαφέρομαι για το έργο».

Οσον αφορά την εξαγγελία και του πρωθυπουργού πως το έργο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, υποστήριξε ότι «στις εύκολες εξαγγελίες είμαι επιφυλακτική. Είναι από τα έργα που έχουν χρονίσει και τα οποία έπρεπε να έχουν προχωρήσει».

 

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα, επειδή στην "Ε" παρακολουθούμε στενά και φυσικά χωρίς σκοπιμότητες το έργο του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος:

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος έχει κατατεθεί εδώ και καιρό η περιβαλλοντική προμελέτη του έργου, περιμένοντας την έγκριση για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τότε είναι που θα ενημερωθούν για τη χάραξη οι τοπικοί φορείς και οι πολίτες, οι Δήμοι και τα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης, ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου θα γνωμοδοτήσει.

Η έγκριση της περιβαλλοντικής προμελέτης στο υπουργείο Περιβάλλοντος έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα για ένα τόσο σημαντικό έργο. Θα έπρεπε μέσα στο 2017, εδώ και μήνες, να έχουν προχωρήσει οι σχετικές διαδικασίες. Και όταν ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει ένα τέτοιο έργο, με τόσο πολλά χειροκροτήματα από Καλαματιανούς στην Τρίπολη, όπως σχολίασε και ο ίδιος, η ευθύνη υπηρεσιακών και κυβερνητικών - πολιτικών παραγόντων γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Γ.Σ.