Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011 19:51

Ομιλία Τσίπρα στην Καλαμάτα: Εναλλακτικό σχέδιο από την Αριστερά για την κρίση

 

ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


"Απέναντι στην κρίση, είναι η ώρα για την Αριστερά να προχωρήσει, διαμορφώνοντας και προωθώντας το δικό της εναλλακτικό σχέδιο" είπε μιλώντας χθες το βράδυ σε συγκέντρωση στην προκυμαία της Καλαμάτας ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: "Για να ανοίξει η προοπτική αυτή η Αριστερά οφείλει να βαδίσει στον δρόμο της κοινής δράσης και της ενότητας. Και να συσπειρώσει γύρω της όλες τις δυνάμεις που αντιδρούν στην πολιτική των μνημονίων, της ύφεσης και της κοινωνικής κατεδάφισης. Ετσι ανατρέπονται οι συσχετισμοί. Ετσι διαμορφώνονται νέοι συνασπισμοί εξουσίας. Ετσι ανοίγουν οι εναλλακτικοί δρόμοι. Ετσι παίρνουμε το μέλλον στα χέρια μας, την ώρα που το σύστημα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας βουλιάζει στην αδυναμία και την ανικανότητά του". Ιδιαίτερα οξύς στην κριτική του ο κ. Τσίπρας είπε ότι αίτημα της κοινωνίας είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση και πως "έχει έρθει η ώρα να μιλήσει η κοινωνία. Να υπερασπιστεί την ζωή και την αξιοπρέπειά της, το μέλλον των επόμενων γενεών, το δικαίωμα να δουλεύει και να ζει από τη δουλειά της. Η κοινωνική απάθεια, πάνω στην οποία βάσισαν η κυβέρνηση και η τρόικα το σχέδιό τους, έχει τελειώσει. Το βλέπουν οι ίδιοι όταν επιχειρούν να διασχίσουν μια οποιαδήποτε πλατεία ή να εμφανισθούν κάπου δημόσια. Δεν είναι ο καταχθόνιος ΣΥΡΙΖΑ που οργανώνει τρομοκρατικές επιχειρήσεις εναντίον τους. Είναι οι δικοί τους ψηφοφόροι, οι άνθρωποι που τους πίστεψαν και τους εμπιστεύτηκαν, που τους παίρνουν στο κατόπι και τους αποδοκιμάζουν".

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας μεταξύ άλλων: "Κάθε αποτυχία φέρνει μια καινούρια, πολύ χειρότερη κατάσταση. Κάθε χειρότερη κατάσταση, γίνεται δεκτή με τις ίδιες ακριβώς θριαμβολογίες από τον πρωθυπουργό.
Αυτό που η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ως «πατριωτικό» καθήκον, είναι το καθήκον απέναντι στις αγορές, τους κερδοσκόπους και το ιδιωτικό κεφάλαιο.
Οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πιάνουν κανέναν τόπο. Γι αυτό, σε κάθε νέο γύρο αποτυχίας έρχονται να του ζητήσουν ακόμα περισσότερα από εκείνα που του έχουν απομείνει.
Μίλησαν για ανάσα της χώρας απέναντι στην κρίση χρέους. Είναι ανάσα για τους δανειστές μας και τη διεθνή κερδοσκοπία, για την κυβέρνηση, για τις υπερχρεωμένες ιδιωτικές τράπεζες. Ανάσα για τον ελληνικό λαό όχι. Γιατί ο ελληνικός λαός καταδικάζεται πια επίσημα σε ισόβια κοινωνική εξαθλίωση, σε μνημόνια και μέτρα λιτότητας διάρκειας μισού αιώνα.
Η κυβέρνηση δεν πίεσε κανέναν, δεν έβαλε ούτε ένα όριο. Το μόνο που διακήρυξε ήταν η προθυμία της να συνεχίσει να στραγγαλίζει τον ελληνικό λαό και να ξεπουλάει το δημόσιο πλούτο.
Ο νέος όρος, κάτω από τον οποίο η κυβέρνηση έχει βάλει την υπογραφή της, είναι οι «εμπράγματες εγγυήσεις». Οι δανειστές μας εξασφαλίστηκαν όσο γινόταν καλύτερα. Και οι όροι της εξασφάλισής είναι εγγυημένοι με τον δημόσιο πλούτο, τις υποδομές, το φυσικό περιβάλλον, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της χώρας.
Είναι μια πολιτική αδιέξοδη. Δεν μπορεί να οδηγήσει σε αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και το ξέρουν. Δεν τους ενδιαφέρει. Τους ενδιαφέρει να κατεδαφίσουν την κοινωνία, πριν από την ολοκληρωτική χρεωκοπία.
Η κ. Διαμαντοπούλου ξηλώνει μέσα σε ένα μήνα το δημόσιο πανεπιστήμιο. Χωρίς διάλογο, χωρίς την περίφημη διαβούλευση που το ΠΑΣΟΚ την έχει κάνει σημαία.
Το δημόσιο πανεπιστήμιο ακύρωσε με πρωτοφανείς κινητοποιήσεις την επίθεση της προηγούμενης κυβέρνησης, για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Η πανεπιστημιακή κοινότητα, φοιτητές και δάσκαλοι, δεν θα παραδώσουν το δικαίωμα στην δημόσια παιδεία τόσο εύκολα, χωρίς μάχη.
Εχει έρθει η ώρα να μιλήσει η κοινωνία. Να υπερασπιστεί την ζωή και την αξιοπρέπειά της, το μέλλον των επόμενων γενεών, το δικαίωμα να δουλεύει και να ζει από τη δουλειά της. Οι κοινωνικοί αγώνες είναι η μόνη ρεαλιστική απάντηση στην κρίση.
Η Αριστερά οφείλει να βαδίσει στον δρόμο της κοινής δράσης και της ενότητας. Και να συσπειρώσει γύρω της όλες τις δυνάμεις που αντιδρούν στην πολιτική των μνημονίων, της ύφεσης και της κοινωνικής κατεδάφισης".