Τρίτη, 10 Μαϊος 2016 15:59

Ομιλία Κωνσταντινέα για ασφαλιστικό και φορολογικό

Επρεπε να περάσουν 6 και πλέον δύσκολα χρόνια για να έρθουμε εδώ, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, να επεξεργαστούμε ένα σχέδιο νόμου το οποίο φέρνει μια νέα αρχιτεκτονική στο ασφαλιστικό. 

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση καταφέρνει, μέσω των ποσοστών αναπλήρωσης, να προστατεύσει τις πιο ευπαθείς οικονομικά ομάδες. 

Αντίθετα, οι απαιτήσεις των δανειστών οδηγούσαν σε συντάξεις κάτω από τα όρια της φτώχειας. Προστατεύεται η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων χωρίς να γίνει καμία περικοπή, ούτε ένα ευρώ. Αντιθέτως, οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ της τελευταίας πενταετίας είχαν κατεβάσει 11άδα οριζόντιων περικοπών και ποιος ξέρει σε ποιον αριθμό θα σταματούσαν, αν βέβαια… σταματούσαν. Πάλι καλά, τους σταμάτησε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του.

Το σχέδιο νόμου κατανέμει δικαιότερα και με αναλογικό τρόπο τα φορολογικά βάρη και τις ασφαλιστικές εισφορές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διατήρησε τις κύριες συντάξεις, μεγάλωσε τη φορολογική βάση. Για πρώτη φορά το κύριο βάρος θα πέσει στα υψηλότερα εισοδήματα.

Μια αδικία που ήθελε τα παιδιά της οικογένειας να αποτελούν κριτήριο φορολογικής επιβάρυνσης παύει να ισχύει. Οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι σε ποσοστό κοντά στο 70%, σύμφωνα με την πρόταση που καταθέτει η κυβέρνηση, θα πληρώνουν λιγότερο φόρο από εδώ και στο εξής.

Οι μικροί και μεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες, η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, θα βρεθούν μπροστά σε μια πολιτική επιλογή, αυτή της κατάργησης των ασφαλιστικών κατηγοριών. Σχεδόν πάνω από το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών θα εισφέρει πολύ λιγότερα σε σχέση με την δαμόκλειο σπάθη της ασφαλιστικής κλάσης που βιώνουν σήμερα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μας κάνει τρομερή εντύπωση η απόλυτη ταύτιση της ΝΔ με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου! Πώς μπορεί να ξεχάσει κανείς την προτροπή του αντιπροέδρου σας, του κ. Αδωνι Γεωργιάδη για ακόμα πιο σκληρή στάση του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση! 

Πώς να σχολιάσει κάποιος τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στην "Washington Post"! Ομαδικές απολύσεις, μείωση μισθών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ιδιωτικοποιήσεις σε κάθε υποδομή της χώρας.

Αλήθεια -και απευθύνομαι στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης- τώρα την περίοδο του Πάσχα που βρεθήκατε στις περιφέρειές σας: Είπατε στον κόσμο για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος; Είπατε τι θα προκαλούσε αυτή η εμμονή σας για την εφαρμογή της ρήτρας; Είπατε στους αγρότες ότι έχετε προτείνει παρακρατήσεις από τις επιδοτήσεις για την ενίσχυση του ΟΓΑ; Τις είπατε τις προτάσεις σας ή απλά προπαγάνδα και τίποτα περισσότερο; 

Τα πάντα ιδιωτικά. Οπου βρεθείτε, αυτό διατυμπανίζετε. Ζητάτε έναν κρατικό φορέα άβουλο, αδύναμο, φτωχοποιημένο και χειραφετημένο από κάθε διαπλεκόμενο golden boy… Ξέρετε εσείς από μανατζαρέους…τάχα διαπραγματευτές της λευκής σελίδας!

Το νεοφιλελεύθερο μόρφωμα που πρεσβεύετε, κύριοι της ΝΔ, απέχει έτη φωτός από την Ιδρυτική Διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που αναφέρει την ισονομία, τη λαϊκή κυριαρχία και την ελεύθερη οικονομία η οποία δεν μπορεί να αποκλείσει τη διεύρυνση του οικονομικού τομέα που ελέγχει… το τονίζω, ελέγχει το κράτος. Σας την καταθέτω στα πρακτικά μήπως και ξαναμελετήσετε την ταυτότητά σας την οποία έχετε χάσει εντελώς. Η διάλυση του κράτους, σας έχει γίνει αυτοσκοπός.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο αντιπρόεδρός σας, κ. Αδωνις Γεωργιάδης, διαβλέπει την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, διαφορετικά πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς τη μανία με την οποία ζητάει εκλογές όταν πριν από ένα χρόνο περίπου ισχυριζόταν σε συνέντευξή του στα "Παραπολιτικά" πως: «…δεν μπορεί σε μια χρεοκοπημένη χώρα να λέμε διαρκώς εκλογές που κοστίζουν στον προϋπολογισμό από 3 έως 4 δισεκατομμύρια ευρώ…». Προφανώς κάτι άλλο βλέπει στην ελληνική οικονομία και τις ζητάει τώρα… Την καταθέτω και αυτή στα πρακτικά για να δείτε τι λέγατε και τι λέτε τώρα. Ολα για την καρέκλα! Εχει ριζώσει τόσο βαθιά μέσα σας ο κυβερνητισμός που θα σας πάρει αρκετό καιρό από τα έδρανα της αντιπολίτευσης να κάνετε την αυτοκριτική σας.

Τέλος, καταθέτω στα πρακτικά μια παλιά συνέντευξη του κ. Γιαννίτση που μιλάει για τη χαμένη ευκαιρία του ασφαλιστικού το 2001. Σας την καταθέτω για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. 

Κύριοι του ΠΑΣΟΚ, μαύρα πρόβατα της πολιτικής οικογένειας στην οποία υποτίθεται ότι ανήκετε στην Ευρώπη, πάψτε να λειτουργείτε σαν φερέφωνα των ακραίων συντηρητικών κύκλων των δανειστών και κάντε την αυτοκριτική σας. Σας είχε ρουφήξει τόσο πολύ το πελατειακό καθεστώς που είχατε οικοδομήσει με τους εργατοπατέρες, που δεν αφήσατε μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια να προχωρήσει και τον φάγατε οι ίδιοι τον άνθρωπο… Ισως σήμερα να μην μιλούσαμε για τέτοιο ύψος στο χρέος.

Το σχέδιο νόμου που επεξεργαζόμαστε σήμερα είναι η δικιά μας ευκαιρία. Και δεν θα πάει χαμένη. Αποτελεί ηθικό καθήκον, οι νέες γενιές που δοκιμάζονται σήμερα, να ζήσουν αξιοπρεπώς στο δείλι της ζωής τους. 

Για άλλους η ιστορία έχει γράψει… Και άλλοι γράφουν ιστορία. Εμείς επιλέγουμε το δεύτερο.

Πέτρος Κωνσταντινέας