Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022 10:20

“Οι κήποι του πασά Δράκοι, στοές και πνεύματα στη Θεσσαλονίκη”

Από τις Εκδόσεις “Πηγή”.

Οι ζωές τριών κατοίκων της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, ενώνονται φαινομενικά τυχαία. Ενας κληρονόμος μιας πετυχημένης επιχείρησης χρωμάτων και λιπασμάτων, μία κόρη έκπτωτου εμπόρου ναυτιλιακών ειδών και μια νεαρή θυρωρός θα δουν τις τύχες τους να αλληλοπλέκονται με τρόπο απρόβλεπτο. Γύρω από αυτή τη σύνδεση ξετυλίγεται μια αλλόκοτη ιστορία, όπου μια υπερφυσική δύναμη ορίζει μοίρες αδυσώπητα.
''Ο Κινέζος δράκος ήρθε στον ύπνο μου μια σκοτεινή νύχτα που αστραπές αυλάκωναν τον ουρανό και ο βοριάς ούρλιαζε σαν πεινασμένο τσακάλι. Ονειρο ή πραγματικότητα; Δεν είμαι σίγουρος, αλλά αυτό θα το κρίνεις εσύ.''
Με φόντο την απόκοσμη και μυστηριώδη ομορφιά των “Κήπων του Πασά”, η πολυβραβευμένη συγγραφέας Φανή Μέλφου – Γραμματικού υφαίνει μια συναρπαστική ιστορία, στην οποία αποκτούν σάρκα και οστά οι αστικοί θρύλοι της Θεσσαλονίκης. Η παράλληλη σκιαγράφηση αγνώστων πτυχών της κοινωνικής και πνευματικής ζωής της πόλης, κατά τον Μεσοπόλεμο, μετατρέπει το παρόν βιβλίο σε μια συναρπαστική αναγνωστική εμπειρία.

Η Φανή Μέλφου – Γραμματικού γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Πήρε πτυχίο από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ειδικεύτηκε στη Μικροβιολογία και μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο, στο Νοσοκομείο Χάμερσμιθ. Εκτός της Ιατρικής, ασχολήθηκε από τα νεανικά της χρόνια με τη λογοτεχνία. Είναι παντρεμένη με τον Φίλιππο Γραμματικό ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι μητέρα 5 παιδιών. Το 2012, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης της απένειμε Βραβείο για την πολύτιμη προσφορά της στα γράμματα και τον πολιτισμό.

Η συγγραφέας έχει εκδώσει επίσης τα εξής μυθιστορήματα: “Θεσσαλονίκη – Κρήτη” (2003), “Πέρσα” (2005), “Ο δρόμος που πήραμε” (2006), “Σιωπηλή συμφωνία” (2008), “Μισέλ, αγνώστου πατρός” (2010), “Κομψές δολοπλοκίες” (2011), Ο “5ος απόγονος” (2014), “Το μυστικό της καφέ βαλίτσας” (2016).