Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017 08:09

Η επέτειος της μάχης στη Βέργα (βίντεο-φωτογραφίες)

 

Η επέτειος της μάχης που δόθηκε στις 22 Ιουνίου 1826 στη Βέργα Αλμυρού, τιμήθηκε χθες στη Βέργα.

Στις 10.30 το πρωί, τελέστηκε δοξολογία στο ναό Αγίου Νικολάου Αλμυρού και ακολούθησαν εκδηλώσεις στη θέση Μάνδρα Αλμυρού, στο ηρώο των πεσόντων.

Εκεί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσαν στεφάνια ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο ταγματάρχης του 9ου Σ.Π. Ξενοφών Ζέππος, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βέργας Παναγιώτης Χειλάς, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας Χαράλαμπος Αφάλης και οι εκπρόσωποι 8 ακόμα φορέων της Βέργας και της Μάνης.

Στην εκδήλωση που παρέστη και ο βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης, η ιστορικός του  Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Λιακάκη, η οποία εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, επεσήμανε ότι «εδώ γράφτηκε μία από τις πιο ένδοξες σελίδες της ελληνικής ιστορίας». Αφού μίλησε για τον εμφύλιο σπαραγμό των Ελλήνων και κατέγραψε με κάθε λεπτομέρεια την προέλαση του Ιμπραήμ στη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο, τόνισε ότι «η νίκη της Βέργας έσωσε την Επανάσταση στην πιο κρίσιμη στιγμή της, ήταν η αρχή του τέλους του Ιμπραήμ».

Στη συνέχεια απαγγέλθηκαν ποιήματα από νήπια του Παιδικού Σταθμού και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βέργας, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας Χαρ. Αφάλη και τον Παναγιώτη Ρήγα, συνταξιούχο δάσκαλο.