Σάββατο, 23 Ιουνίου 2018 08:27

Τίμησαν τη μάχη της Βέργας (βίντεο)

Η επέτειος της μάχης που δόθηκε στις 22 Ιουνίου 1826 στη Βέργα Αλμυρού τιμήθηκε χθες στη Βέργα.

Στις 10.30 το πρωί τελέστηκε δοξολογία στο ναό Αγίου Νικολάου Αλμυρού και ακολούθησαν εκδηλώσεις στη θέση Μάνδρα Αλμυρού, στο ηρώο των πεσόντων.

Εκεί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από το μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομο. Στεφάνια κατέθεσαν ο βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας, ο σμήναρχος Κωνσταντίνος Καραβίτης (ως εκπρόσωπος του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς Καλαμάτας), ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο αντιδήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιώργος Κομπότης, ο αντιδήμαρχος Δυτικής Μάνης Ηλίας Νίκας ως εκπρόσωπος του... Δήμου Ανατολικής Μάνης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βέργας Παναγιώτης Χειλάς, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας Χαράλαμπος Αφάλης και οι εκπρόσωποι 7 ακόμα φορέων της Βέργας και της Μάνης.

{yendifplayer type=video youtube=https://youtu.be/YWMuRVX75do}

Η ιστορικός του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Λιακάκη, η οποία εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, επεσήμανε ότι η μάχη της Βέργας έσωσε την επανάσταση στην πιο κρίσιμη στιγμή της και κατέρριψε το μύθο πως ο Ιμπραήμ ήταν ανίκητος.

Στη συνέχεια απαγγέλθηκαν ποιήματα από νήπια του Παιδικού Σταθμού και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βέργας, από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας Χαρ. Αφάλη και από τον συνταξιούχο δάσκαλο Παναγιώτη Ρήγα.

Τιμές απέδωσε η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.