Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2018 16:04

Ξεκινά σήμερα το Διεθνές Φεστιβάλ Video Art Μηδέν

Ξεκινά σήμερα το βράδυ στην Καλαμάτα το τριήμερο Διεθνές Φεστιβάλ Video Art Μηδέν, με θέμα... “Από το Μηδέν στο άπειρο”.

Στη διάρκειά του (5-6-7 Ιουλίου) θα προβληθούν συνολικά 170 έργα βιντεοτέχνης σε πολλές και διάφορες θεματικές ενότητες, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στην παραλία.

Ολες οι προβολές είναι δωρεάν και θα γίνουν στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου, στο καφέ-μπαρ “Thalassa”, στη Στοά Λόντου κ.α.

Η καλλιτεχνική διεύθυνση του Video Art Μηδέν ανήκει στις εικαστικούς Γιούλα Παπαδοπούλου και Μαργαρίτα Σταυράκη.

Στην ομάδα της καλλιτεχνικής επιμέλειας συμμετέχουν επίσης οι: Γιώργος Δημητρακόπουλος, Μαρία Μπουρίκα, Σταύρος Καπέτης, Ντάνυ Κάργας, Νίκος Ποδιάς, Σοφία Γρηγοριάδου, Παναγιώτης Βούλγαρης.

Με το φεστιβάλ συνεργάζονται ακόμη, ο Βασίλης Παπαευσταθίου (Kalamata Filmhouse), η Mena El Shazly and Mohamed Allam (“Cairo Video Festival”), η Marina Fomenko (“Now&after”), ο Γιάννης Σκουλιδάς και ο Χρήστος Τσαμαρδάς.

 

ΠΕΜΠΤΗ 5/7

Αίθριο Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας 9.30 μ.μ. (πεζόδρομος Αγ. Ιωάννου - Μπενάκη, Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας)

2 Ενότητες:

• The way it looks back at you. Επιμέλεια Γιούλα Παπαδοπούλου και Μαρία Μπουρίκα. Συνολική διάρκεια 47 λεπτά.

Το παρόν είναι το μέλλον του παρελθόντος. Τι συμβαίνει όταν παγιδεύεσαι σε ένα αλλόκοτο και δυστοπικό παρόν του μέλλοντος; Η ενότητα παρουσιάζει 8 έργα βίντεο (Πορτογαλία, Ισπανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Αίγυπτος, Ιταλία, ΗΠΑ, Λιθουανία) που ανα-κυκλώνουν το χρόνουπνωτικά, δημιουργώντας δυνατές εικόνες που μοιάζουν να έρχονται από τον κόσμο των ονείρων – ή από ένα μελλοντικό παρόν.

• Act... with or without expression. Επιμέλεια Μαργαρίτα Σταυράκη. Συνολική διάρκεια 47 λεπτά.

Μια επιμέλεια βίντεο-performance/δράσεων (Μ. Βρετανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Πολωνία, ΗΠΑ) που βασίζεται στην ταυτότητα του σώματος - με αναφορές στην τελετουργία, τη φιλοσοφία και την ποίηση, τον ανθρώπινο αποπροσανατολισμό και την ιστορία των

οικογενειακών σχέσεων.

 

Το πρόγραμμα της αυριανής μέρας ξεκινά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας (11 π.μ. - 2 μ.μ.) με παρουσίαση-ανοικτή ομιλία και τις εξής θεματικές ενότητες: Inscapes - επιμέλεια Γιούλα Παπαδοπούλου. Cairo Video Festival: Three Questions on Contemporary Visual Elements - επιμέλεια: Mena El Shazly και Mohamed Allam. Fragments of a story - επιμέλεια Μαργαρίτα Σταυράκη.

Παράλληλα θα γίνονται προβολές σε μικρή οθόνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο των ενοτήτων: In between: passages and (de/)monumentalisations - επιμέλεια Σοφία Γρηγοριάδου. Scenes from an unwritten fairytale - επιμέλεια Γιούλα Παπαδοπούλου.

Το βράδυ θα γίνουν παραθαλάσσιες προβολές στο "Thalassa Lounge" (Ναυαρίνου 135) και ώρα 9.30 μ.μ.: Daydream, επιμέλεια Γιώργος Δημητρακόπουλος. Filmhouse - Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας: Parallel Experiences, επιμέλεια Βασίλης Παπαευσταθίου.

“Η μουσική και ο κινηματογράφος είναι παράλληλες εμπειρίες, είναι γραμμικές, είναι αφηγηματικές”. Todd Haynes.