Τρίτη, 13 Αυγούστου 2013 08:24

Λαμπρά εγκαίνια του Ανοιχτού Θεάτρου Μάνης

Με μια μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση -ισάξια των θυρανοιξίων του Θεάτρου της Αρχαίας Μεσσήνης όπως είπε ο Σταύρος Μπένος- εγκαινιάζεται την Τετάρτη 21 Αυγούστου στις 9 το βράδυ το Ανοιχτό Θέατρο Μάνης στην Πλάτσα, στην περιοχή Καμπινάρι. Το θέατρο θα πλημμυρίσει με τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη και τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού, σε μια βραδιά με τίτλο "Μ' ένα τριφύλλι φως".

Η μουσική σύνθεση του κ. Κουρουπού είναι πρωτότυπη και θα ακουστεί κι ένα τραγούδι ειδικά για το Ανοιχτό Θέατρο της Μάνης, τη βραδιά της πανσελήνου. Τραγουδούν ο Σπύρος Σακκάς και η Αρτεμις Μπόγρη, στο πιάνο θα είναι ο Γιώργος Κουρουπός, στο μαντολίνο η Βιβή Γκέκα και στην απαγγελία η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Η διοργάνωση είναι του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλάτσας.

Το εισιτήριο για την εκδήλωση κοστίζει 10 ευρώ και τα έσοδα συγκεντρώνονται για εργασίες βελτίωσης του θεάτρου και του περιβάλλοντος χώρου.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο καφέ "Εναστρον", ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας είπε πως νιώθει ιδιαίτερη χαρά που επιτέλους ανοίγει το ανοιχτό θέατρο, και μάλιστα με μια τόσο σημαντική εκδήλωση - αφιέρωμα στον Ελύτη. "Κάποτε, όταν ήμασταν μικροί, συνηθίζαμε να καθόμαστε στα παγκάκια στο Καμπινάρι. Χρόνια αργότερα ήρθε η ιδέα της δημιουργίας του Ανοιχτού Θεάτρου από τον Παναγιώτη Παυλέα και το Μάκη Γιακουμή. Το όνειρο μεταφέρθηκε στο Σταύρο Μπένο και την Αγγελική Κελεπούρη, που ξεκίνησαν την προσπάθεια. Ο καλλιτέχνης - αρχιτέκτονας Μάνος Περάκης υλοποίησε το θέατρο και σήμερα έχει συσταθεί μια επιτροπή λειτουργίας του, η οποία αποτελείται από τους Γιώργο Κουρουπό (διευθυντή Μεγάρου Μουσικής), Καίτη Βαβαλέα (διευθύντρια του Ηρωδείου), τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη με αναπληρωτή τον Κώστα Τσαπόγα, την ερασιτέχνη ηθοποιό Σοφία Μποτσέα και εμένα", είπε ο δήμαρχος.

Η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου που ήταν σύντροφος του Οδυσσέα Ελύτη συνέχισε λέγοντας πως βλέπει τα εγκαίνια του Ανοιχτού Θεάτρου ως μια σπουδαία πολιτική πράξη, που στοχεύει στον πολιτισμό. "Ο χώρος δε θα είναι ένα ακόμη διασκεδαστήριο, αλλά ένα βήμα βαθιάς επικοινωνίας" τόνισε - και πρόσθεσε πως στόχος της βραδιάς είναι η μύηση στο πολυεπίπεδο έργο του Ελύτη.

Η Καίτη Βαβαλέα αρκέστηκε να πει πως όλοι θα προσπαθήσουν να υλοποιήσουν αυτό το όνειρο για τη Μάνη, "γιατί της πρέπουν τα καλύτερα".

Ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς σημείωσε πως το σύγχρονο αυτό μνημείο θα είναι ορόσημο για την περιοχή.

Ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, τ. υπουργός και νυν πρόεδρος του Σωματείου "Διάζωμα", Σταύρος Μπένος, είπε πως "ήταν δύσκολη η αναμέτρηση με τη μυθική παρουσία της Μάνης και του φορτίου της. Ηταν μεγάλη η περιπέτεια, γι' αυτό και προστρέξαμε στον μέγιστο ποιητή μας. Οφείλουμε στον κόσμο της Μάνης, και όχι μόνο, να έχει τη δυνατότητα να εκφραστεί μέσα από τέτοιους χώρους. Χωρίς να είμαι βέβηλος, θα πως πως η εκδήλωση αυτή είναι ισάξια των εγκαινίων του εκκλησιαστηρίου της Αρχαίας Μεσσήνης. Είναι το κορυφαίο σύγχρονο μνημείο αυτό της Μάνης. Πρέπει να τονίσουμε πως η κ. Ηλιοπούλου και ο κ. Κουρουπός μετέχουν εθελοντικά, χωρίς αμοιβή".

Στη συνέχεια η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου είπε πως ένα όραμα έγινε πραγματικότητα και πως ο χώρος θα φιλοξενήσει κι άλλες τέτοιες βραδιές. "Μέσα από τη Μάνη, η Ελλάδα θα δώσει το μήνυμα της ελπίδας και της ελευθερίας, το μήνυμα δηλαδή που μας έδινε πάντα ο Ελύτης", ανέφερε.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος και οι υπόλοιποι συντελεστές απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπαν πως για την αγορά του περιβάλλοντος χώρου θα χρειαστούν 20.000 ευρώ. Οσο για το κόστος της δημιουργίας του νέου θεάτρου, τόσο ο κ. Γιαννημάρας όσο και η κ. Νικολάκου κι ο κ. Μπένος επέμειναν πως, ακόμα και αν οι εποχές είναι δύσκολες, ένα έργο πολιτισμού είναι επένδυση για το μέλλον και προϋπόθεση ανάπτυξης.

Η κ. Νικολάκου μίλησε για «θέσπιση ενός πολύ σημαντικού πολιτιστικού θεσμού για όλη την Πελοπόννησο» χωρίς όμως να πει κάτι άλλο, ενώ κ. Γιαννημάρας ανακοίνωσε τη δημιουργία συστήματος υπόγειων αυτόνομων κάδων στην Καρδαμύλη.

 

• Η προπώληση εισιτηρίων για την εκδήλωση γίνεται στα εξής σημεία:

Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Δημαρχείο Καρδαμύλης, καφέ Γιάννη Ξυδέα, "Το κάστρο" Πέτρου Σπυρέα, "Ελιές" Σταύρου Γιαννακέα, "Καλαμίτσι hotel" Παναγιώτη Πονηρέα.

Καλόγρια: Εστιατόριο Κώστα Μπαλαχτάρη, "Πάραλος" καφέ.

Στούπα: Μάρκετ Σαραντέα, καφέ Ραπτέας, "Lefktron hotel" Γιάννη Θεοδωρακέα.

Αγιος Νικόλαος: Μάρκετ Σαραντέας.

 

Πλάτσα: Καφενείο Γιώργου Μπασουκέα.