Σάββατο, 12 Αυγούστου 2023 16:23

Εκδηλώσεις στη Μονή Ρεκίτσας στο Δυρράχι

 

Εκδήλωση στο μοναστήρι Αγίου Γεωργίου Ρεκίτσας στο Δυρράχι του Δήμου Μεγαλόπολης θα διοργανώσει την Τετάρτη 16 Αυγούστου ο οικείος δήμος, για να τιμήσει την έξοδο του Παπαφλέσσα από τη μονή.

Το εν λόγω μοναστήρι χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο αγωνιστών ακόμα και πριν από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Στη Μονή Ρεκίτσας μόνασε για αρκετά χρόνια ο Παπαφλέσσας, ο οποίος στις 18 Αυγούστου 1817 αποχώρησε από αυτή, έπειτα από πιέσεις που δέχτηκε από τον Τούρκο διοικητή του Λεονταρίου. Ο Παπαφλέσσας αποχωρώντας, μετακινήθηκε προς τα Επτάνησα, την Κωνσταντινούπολη και τη Μολδοβλαχία, κηρύττοντας την ανάγκη της απελευθέρωσης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, στις 7 π.μ. θα γίνει η διεξαγωγή αγώνα δρόμου Δυρράχι – Ρεκίτσα προς τιμή του ήρωα. Σημείο εκκίνησης: Πλατεία Λιθάρου. Στις 10.30 π.μ. θα ακολουθήσει τέλεση επίσημης δοξολογίας στην Ιστορική Μονή Ρεκίτσης της Τοπικής Κοινότητας Δυρραχίου του Δήμου Μεγαλόπολης. Στις 10.45 π.μ. θα γίνει συγκέντρωση των Επισήμων μπροστά στην προτομή του τιμώμενου Μοναχού, όπου θα ψαλλεί επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια θα εκφωνηθεί ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Γεώργιο Κουρκουτά, καθηγητή φιλόλογο. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και απονομή επάθλων στους αθλητές της διαδρομής. Μετά το τέλος των εκδηλώσεων ο Δήμος Μεγαλόπολης θα παραθέσει μπουφέ με γλυκίσματα και αναψυκτικά για όλους τους παρευρισκόμενους.