Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2016 19:05

Σοβαρά προβλήματα στο ΕΚΑΒ Φιλιατρών διαπίστωσε το Σωματείο Εργαζομένων

 

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που διαπίστωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον τομέα ΕΚΑΒ Φιλιατρών και τη βάση του στο Καλό Νερό.

Αυτά, όπως αναφέρονται στην ενημερωτική ιστοσελίδα των εργαζομένων, έχουν να κάνουν αρχικά με την έλλειψη ασθενοφόρου. Χαρακτηριστικά τονίζεται: «Τα δύο εν λειτουργία ασθενοφόρα οχήματα έχουν διανύσει 400.000 χλμ. το καθένα. Ο τομέας έχει μεγάλο χώρο ευθύνης με πάνω από 130 χωριά ως επί το πλείστον ορεινά. Ο μέσος όρος χιλιομετρικής απόστασης ανά διακομιδή είναι 70 χλμ. Το κοντινό νοσοκομείο λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού αλλά και τμήματος οδηγών διακομίζει για άλλα Νοσοκομεία πάνω από 80 ασθενείς μηνιαίως. Τους καλοκαιρινούς μήνες οι διακομιδές υπερδιπλασιάζονται. Λόγω παλαιότητας και συνεχόμενης λειτουργίας, τα ασθενοφόρα παρουσιάζουν συχνές βλάβες. Αμεση ανάγκη για τουλάχιστον ένα ασθενοφόρο την στιγμή που το εφεδρικό (Fiat Ducato) είναι στο συνεργείο εδώ και μήνες».

Επίσης εντοπίζει ελλείψεις προσωπικού: «Ο τομέας χρειάζεται τουλάχιστον πέντε διασώστες επιπλέον για να μπορούμε να έχουμε δύο ασθενοφόρα όλο το 24ωρο. Για την κάλυψη του τομέα 24 ώρες το 24ωρο με την υπάρχουσα δύναμη πολλοί εργαζόμενοι έχουν μέχρι και 250 οφειλόμενα ρεπό».

Ακόμη αναφέρεται ότι τα δύο ασθενοφόρα είναι κινητές μονάδες χωρίς μόνιτορ. Υπάρχει ανάγκη για εγκατάσταση αναμεταδοτών ασυρμάτου. Η έλλειψη αναμεταδοτών καθιστά αδύνατη την επικοινωνία του ασυρμάτου με το ασθενοφόρο. Η επικοινωνία γίνεται μέσω υπηρεσιακών κινητών τα οποία δεν έχουν αρκετό χρόνο για την επικοινωνία του πληρώματος με τους ασθενείς και την καθοδήγησή τους προς το σημείο του συμβάντος. Προβληματικές και με μεγάλη καθυστέρηση είναι οι πληρωμές του συνεργείου. Υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης του χρόνου αντικατάστασης ελαστικών. Ανάγκη για χρήματα για συντήρηση στεγάσεων.

Τονίζεται ακόμη πως «ο τομέας Φιλιατρών μηνιαίως διακομίζει από 150 μέχρι 250 περιστατικά, ανάλογα με την περίοδο. Απαιτούνται λοιπόν κάποια υλικά για να γίνει αυτό. Το Παράρτημα Τρίπολης, από όπου προμηθευόμαστε υλικά, επί μονίμου βάσεως τους τελευταίους μήνες αδυνατεί να μας προμηθεύσει με υλικά (γάντια, κολάρα) με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αγοράζουν με δικά τους χρήματα ή να τα προμηθευόμαστε από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και τα Κ.Υ. της περιοχής».

Κ.Μπ.