Σάββατο, 22 Αυγούστου 2020 09:20

Η Μενδώνη στην Αρχαία Μεσσήνη: “Βρείτε τα για το μουσείο και τα λέμε” (βίντεο)

«Η διαδικασία για το νέο μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης θα ξεκινήσει όταν ομονοήσετε, συμφωνήσετε για τη χωροθέτησή του και στείλουν οι φορείς έγγραφα αιτήματα για τη δημιουργία του»

Αυτό είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο βουλευτή Γιαννη Λαμπρόπουλο όταν της έθεσε το θέμα του νέου μουσείου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αρχαία Μεσσήνη. Η υπουργός μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο τηλεφώνησε σε υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, ζητώντας αφενός να λειτουργήσει άμεσα το αναψυκτήριο και αφετέρου να ξεκινήσει η πώληση του Οδηγού της Αρχαίας Μεσσήνης, ο οποίος παραμένει στις αποθήκες επειδή δεν τον πωλούν οι υπάλληλοι. Η κ. Μενδώνη έδωσε οδηγίες και για αλλαγές στην είσοδο του αρχαιολογικού πάρκου, καθώς δεν της άρεσε η περίφραξη μέσα στην άλλη που έχει δημιουργηθεί για την ενσωμάτωση του αναψυκτηρίου στον αρχαιολογικό χώρο.
Ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης έδειξε στην υπουργό τις εργασίες που γίνονται για την αναστήλωση - ανάδειξη μιας έπαυλης Ρωμαίων αριστοκρατών που ασπάστηκαν το χριστανισμό. Πρότεινε στην υπουργό τη δημιουργία ανοικτού εκθεσιακού χώρου αντί για μουσείο, αλλά η κ. Μενδώνη, χωρίς να διαφωνεί με το open museum, είπε ότι η Αρχαία Μεσσήνη χρειάζεται ένα νέο μουσείο για να εκτεθούν περισσότερα ευρήματα.


Ο καθηγητής διαμαρτυρήθηκε στην υπουργό επειδή δεν πωλείται ο Οδηγός της Αρχαίας Μεσσήνιας στους επισκέπτες, και η κ. Μενδώνη ζήτησε από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση να ξεκινήσει άμεσα η πώληση του Οδηγού, τονίζοντας ότι σε όλους τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας πωλούνται οδηγοί και ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει έσοδα από την πώλησή τους.
Ο κ. Θέμελης ζήτησε επίσης συνδρομή στο έργο του καθαρισμού του χώρου, και τόσο το υπουργείο όσο και ο δήμος υποσχέθηκαν ότι θα βοηθήσουν μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.
Ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος ζήτησε να χρηματοδοτηθεί η ανέγερση νέου μουσείου, αλλά η υπουργός ζήτησε έγγραφο αίτημα καθώς γνωρίζει καλά την προϊστορία και τη διαφωνία των χωριών Αρχαία Μεσσήνη και Αρσινόη για τη χωροθέτησή του. Η κ. Μενδώνη, ζητώντας από τους τοπικούς φορείς να ομονοήσουν, άφησε να εννοηθεί ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν πρόκειται να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος και γι’ αυτό δεν πρόκειται να ξεκινήσει διάλογο για το νέο μουσείο, αν δεν υπάρξει ομόφωνο γραπτό αίτημα για τη δημιουργία του και την χωροθέτησή του. Υπηρεσιακά στελέχη ενημέρωσαν την υπουργό ότι αναγκαία προϋπόθεση για τη δημιουργία του νέου μουσείου είναι η οριοθέτηση του οικισμού της Αρχαίας Μεσσήνης και ότι η σχετική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Μέσα από το διάλογο για τους χώρους, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει έτοιμο κτήριο για τη στέγαση του μουσείου και ότι δεν μπορεί να κατασκευαστεί στο οικόπεδο του νέου πάρκινγκ.

 

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟ

Νωρίς το πρωί η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε στο δημαρχείο της Μεσσήνης με το δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Αθανασόπουλο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Μεσσήνης: "Συζητήθηκε εκτενώς η διαδικασία εκπόνησης μελέτης και υλοποίησης εν συνεχεία του έργου φωτισμού του Κάστρου Ανδρούσας, που θα αναδείξει το χώρο στον οποίο συνεχίζονται εργασίες αναστήλωσης των πύργων του με συνεχείς παρεμβάσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Ο δήμαρχος Μεσσήνης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη μόνιμης οικονομικής στήριξης του Νεανικού Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που γίνεται κάθε χρόνο την άνοιξη στην Αρχαία Μεσσήνη και αποτελεί έναν σπουδαίο θεσμό, δεδομένου ότι προάγει τη βιωματική επαφή των νέων με το αρχαίο δράμα και με την πολιτιστική κληρονομιά".
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση: "Η υπουργός Πολιτισμού άκουσε με προσοχή τον δήμαρχο Μεσσήνης και τον διαβεβαίωσε ότι ο θεσμός του Διεθνούς Φεστιβάλ θα έχει τη στήριξη του υπουργείου και θα διερευνηθεί η δυνατότητα σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Μεσσήνης, Περιφέρειας Πελοποννήσου και ΥΠ.ΠΟ. ώστε να υπάρχει σταθερά εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και παράλληλες δράσεις ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου.
Συμφώνησε επίσης με την αναγκαιότητα σύνταξης μελέτης φωτισμού του Κάστρου της Ανδρούσας, προτείνοντας τη συνεργασία των συναρμόδιων φορέων, Δήμου Μεσσήνης, Περιφέρειας Πελοποννήσου και ΥΠ.ΠΟ. ώστε να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί το αντικείμενο αυτής της πολύ σημαντικής μελέτης".
Ο κ. Αθανασόπουλος πρόσφερε στην κ. Μενδώνη ένα λεύκωμα της Αρχαίας Μεσσήνης και τοπικά προϊόντα
Στη συνάντηση στο Δημαρχείο παραβρέθηκαν ακόμα η ειδική σύμβουλος σε θέματα Επικοινωνίας στο Πολιτικό Γραφείο της Υπουργού, Αννα Παναγιωταρέα, ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Μεσσήνης σε θέματα Πολιτισμού, Γιώργος Δαβίλλας, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός