Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 14:52

Στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας η μόνιμη έκθεση για τη Μαρία Κάλλας (βίντεο)

“Σάρκα και οστά” πρόκειται να πάρει η μόνιμη έκθεση για τη Μαρία Κάλλας στην Καλαμάτα.

Οι βάσεις μπήκαν στα τέλη του 2023 όταν ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου “Μαρία Κάλλας”, με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννηση της σπουδαίας σοπράνο και το έτος “Μαρίας Κάλλας 2023” από την Unesco.

Η αφιερωματική έκθεση στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας από τον παλαιότερο μη κερδοσκοπικό σύλλογο στην Ελλάδα που φέρει το όνομα της Μαρίας Κάλλας, άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο, ώστε η Καλαμάτα να αποκτήσει ένα σημείο αναφοράς πολιτισμού που μπορεί να γίνει πόλος έλξης για ντόπιους και επισκέπτες, υπενθυμίζοντας το μεγαλείο και την καταγωγή της.

ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Η ΣΤΕΓΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Όπως γνωστοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, στέγη του αρχείου της Μαρίας Κάλλας θα αποτελέσει αίθουσα του 3ου ορόφου του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, εξέλιξη που προέκυψε έπειτα από τη δέσμευση του Δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Αποφοίτων Γιώργος Ηλιόπουλος ανέφερε πως η επιθυμία του Συλλόγου για μόνιμη στέγη του αρχείου ευδοκίμησε, ύστερα από την παραχώρηση του χώρου από το Δήμαρχο Καλαμάτας, τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Νικήτα Καραμούζη αλλά και την πρόεδρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πιπίνα Κουμάντου στο Σύλλογο Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου “Μαρία Κάλλας”, καθώς η αίθουσα άνηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας.

Ο ίδιος, δεσμεύτηκε πως ο χώρος θα διαμορφωθεί κατάλληλα, με σκοπό να υποδεχτεί πλήθος κόσμου, τονίζοντας πως θα φιλοξενηθεί το 80% του αρχειακού συνόλου που έχει ο Σύλλογος στην κατοχή του. «Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα γάντια της Μαρίας Κάλλας, τα προγράμματα και το αυτόγραφό της» πρόσθεσε, εκτιμώντας πως αυτό θα εμπλουτιστεί περαιτέρω μέσα από νέες δωρεές συλλεκτών.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Νικήτας Καραμούζης, πρόσθεσε πως το Πνευματικό Κέντρο, στο πλαίσιο της γενικότερης ανασυγκρότησης αλλά και επαναπροσδιορισμού των τμημάτων και των χώρων του, θα κινηθεί με γνώμονα την προάσπιση και την προαγωγή ανθρωπιστικού και κοινωνικού έργου καθώς και τη διάδοση γραμμάτων και επιστημών. O κ. Καραμούζης ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του Συλλόγου, εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως ο χώρος θα γίνει σύντομα επισκέψιμος.