Δευτέρα, 09 Μαϊος 2016 08:28

Εργα ξένων αρχιτεκτόνων στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Την Αρχιτεκτονική στη ζωή μας βάζει η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα στις 8 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, με φωτογραφικά έργα ξένων αρχιτεκτόνων. Πρόκειται συγκεκριμένα για το project Europe 40 under 40 και αφορά τις δουλειές αρχιτεκτόνων μικρότερων των 40 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν στο διαγωνισμό Νέων Ευρωπαίων Αρχιτεκτόνων 2014 με έδρα την Ιρλανδία.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 19 του μήνα και διοργανώνεται από το Νομαρχιακό Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μεσσηνίας, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας και τη συμπαράσταση της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας και του Μουσείου European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies και του Contemporary Space Athens.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μεσσηνίας Γιώτα Μπαξιβανάκη επεσήμανε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ότι πρόκειται για περίπου 100 έργα από τα οποία θα επιλεγούν τα πιο αντιπροσωπευτικά. Σημείωσε δε πως εκτέθηκαν πριν την Καλαμάτα, στο Σικάγο, την Ιρλανδία και πιο πρόσφατα στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι με το σύλλογο ήρθε σε επαφή η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία, που άλλωστε δώρισε τα έργα για να επιμεληθούν οι αρχιτέκτονες της πόλης την εν λόγω έκθεση. Η κ. Μπαξιβανάκη το χαρακτήρισε ως πολιτιστικό γεγονός για την πόλη, που θα δώσει την ευκαιρία στους Καλαματιανούς να γνωρίσουν τις αρχιτεκτονικές τάσεις στην Ευρώπη, ενώ η γκάμα των έργων ξεκινά από τη δημιουργία κατοικιών, μέχρι το σχεδιασμό εμπορικών κέντρων και τις αναπαλαιώσεις κτηρίων. Η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων στάθηκε και στην βοήθεια που προσέφερε ο Δήμος Καλαμάτας για τη διοργάνωση της έκθεσης, παραχωρώντας δωρεάν το χώρο του Πνευματικού Κέντρου. Ανέφερε τέλος ότι ο σύλλογός τους έχει σκοπό να συνεχίσει τέτοιου είδους δραστηριότητες εκθέτοντας τα έργα Ελλήνων και Καλαματιανών αρχιτεκτόνων.

Η Εβελυν Γκούζου, γραμματέας του συλλόγου επεσήμανε ότι η Αρχιτεκτονική περνά δύσκολες εποχές στη χώρα μας εξαιτίας των οικονομικών συγκυριών και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η έκθεση θα εγκαινιάσει μια νέα αμφίδρομη σχέση με τον κόσμο της Καλαμάτας, ώστε ο καθένας να κατανοήσει πως η Αρχιτεκτονική συμβάλλει στη διαμόρφωση του χώρου όπου ζει και εργάζεται.

Ο Νίκος Γιαννακόπουλος, αντιπρόεδρος του συλλόγου μίλησε για μια νέα αρχή εξωστρέφειας χαρακτηρίζοντας την έκθεση ως ένα βήμα για την επαφή του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων με την  τοπική κοινωνία.

Ο Ευτύχης Μπιτσάνης, μέλος του συλλόγου, τόνισε ότι η Αρχιτεκτονική “άπτεται της καθημερινότητάς μας”.

Ο Παναγιώτης Μπαζίγος γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας σημείωσε ότι η Αμφικτιονία προσπαθεί να φέρει στη Μεσσηνία ό,τι μπορεί να είναι χρήσιμο για την πρόοδο του τόπου. Είπε ακόμα ότι τα εκθέματα δωρήθηκαν στην Αμφικτιονία με την διαμεσολάβηση του μέλους της Τάκη Παπαδόπουλου, ενώ στόχος τους είναι η έκθεση να περιοδεύσει και στους υπόλοιπους δήμους του νομού. Εξάλλου, επεσήμανε, η Αρχιτεκτονική αφορά όλους και επιπλέον τέτοιες ενέργειες ενίσχυσης της εξωστρέφειας βοηθούν και στην διεκδίκηση της μεσσηνιακής πρωτεύουσας για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.

Τέλος, ο Τάκης Παπαδόπουλος, εκπροσωπώντας το European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies και Contemporary Space Athens εξέφρασε την πεποίθηση πως θα πρέπει να σταματήσει αυτή η συνήθεια να λειτουργούν τα πάντα προς όφελος του υδροκέφαλου κράτους των Αθηνών και να αναδειχθεί η περιφέρεια. Και πρόσθεσε πως αυτό το σκοπό έχει η εν λόγω διοργάνωση, επισημαίνοντας πως στην Καλαμάτα υπάρχουν “φοβερά ταλέντα” και “προικισμένοι αρχιτέκτονες”. Παράλληλα επεσήμανε πόσο σπουδαία είναι η Αρχιτεκτονική, καθώς καθορίζει την αισθητική της καθημερινότητάς μας και εν τέλει την ποιότητα της ζωής μας. Και η Καλαμάτα όπως είπε προσφέρεται λόγω του ιδιαίτερου γεωγραφικού της αναγλύφου (συνδυάζει βουνό και θάλασσα) για να δημιουργήσει ένας αρχιτέκτονας και χαρακτήρισε την πόλη ως “χώρο ζωτικό και δυναμικό”.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Ν.Κ.