Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013 08:15

Bαγγέλης Σιδερέας: "Να μην υπάρξουν νέες εκπτώσεις στην παιδεία"

"Να μην υπάρξουν νέες εκπτώσεις στην παιδεία την επόμενη σχολική χρονιά", ζητεί ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων του Δήμου Καλαμάτας Βαγγέλης Σιδερέας. Εκφράζει τη στενοχώριά του που οι σχέσεις της Ενωσης με το δήμο είναι τυπικές και σημειώνει πως είναι τεράστιο το πρόβλημα στην Καλαμάτα και το νομό με τα παιδιά που οι οικογένειές τους δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη. Ο κ. Σιδερέας παρατηρεί ότι "τα σχολεία λειτουργούν κατά κύριο λόγο χάρη στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών και τη χρηματοδότηση και τον εθελοντισμό των γονιών".

 

1 Τι είναι η Ενωση; Συνδικαλιστικό ή συμβουλευτικό όργανο και αλληλεγγύης;

"Σκοπός της Ενωσης είναι να συνενώσει σε ενιαία δράση τους Συλλόγους Γονέων του δήμου μας, έτσι ώστε να προβάλουμε τα προβλήματα που απασχολούν τα παιδιά μας και έχουν σχέση με τη διαβίωσή τους στο χώρο του σχολείου και να διεκδικήσει κάθε θέμα που έχει σχέση με τη βελτίωση της μόρφωσης και την ανάπτυξη του ηθικού και πνευματικού τους επιπέδου. Συντονίζει τη δράση κάθε φορέα που σχετίζεται με την παιδεία και τα προβλήματα που απασχολούν τα παιδιά μας, ειδικότερα με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους συλλόγους των εκπαιδευτικών".

2 Πώς είναι οι σχέσεις της Ενωσης με το Δήμο Καλαμάτας και τους υπόλοιπους δήμους του νομού;

"Θα έλεγα τυπικές με το δήμο μας και αυτό είναι κάτι που μας στεναχωρεί ιδιαίτερα και σίγουρα δε φταίμε εμείς γι' αυτό. Είμαστε Ενωση Γονέων Δήμου Καλαμάτας, αλλά συνεργαζόμαστε στενά με τους κατά τόπους συλλόγους των άλλων δήμων".

3 Υπάρχει συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων στα σχολεία;

"Η συνεργασία μας είναι άψογη και προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επίλυση προβλημάτων που παρουσιάζονται και είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κανένα παράπονο. Η Ενωση δίνει το "παρών", όπου της ζητείται με το παραπάνω".

4 Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τις διευθύνσεις των σχολείων και τους  εκπαιδευτικούς;

"Είμαστε δίπλα σε όλα τα σχολεία κάθε στιγμή και βοηθούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Οσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, αν περάσετε από τα καφέ της πλατείας Σαββατοκύριακο, θα μας δείτε να πίνουμε καφέ μαζί σαν καλοί φίλοι. Ετσι είναι η σχέση μας. Φιλική και ανθρώπινη, γιατί και οι δύο πλευρές έχουμε μια κοινή αγάπη. Τα παιδιά μας".

5 Με τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων τι γίνεται τώρα με τα μνημόνια; Καλύπτονται από τους δήμους και την Πολιτεία ή καλούνται οι γονείς να βάλουν το χέρι στην τσέπη;

"Η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών έχει μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη σωστή λειτουργία των σχολικών μονάδων. Εχω ξαναπεί ότι τα σχολεία λειτουργούν κατά κύριο λόγο χάρη στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών και τη χρηματοδότηση και τον εθελοντισμό των γονιών".

6 Τα προβλήματα της μεταφοράς των μαθητών έχουν λυθεί;

"Μεγάλο πρόβλημα κι αυτό τη φετινή χρονιά. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν όντως έχει λυθεί. Πάντως είναι κρίμα με την πολλή γραφειοκρατία που υπάρχει, να κινδυνεύουν παιδιά να μην πάνε στα σχολεία τους. Οφείλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια στους επαγγελματίες οδηγούς (λεωφορείων και ταξί), που έβαλαν κυριολεκτικά πλάτη τη φετινή χρονιά και τελείωσε ομαλά. Η Ενωση ήταν και σε αυτούς τους ανθρώπους δίπλα και έδωσε και αυτή το δικό της αγώνα για να λυθεί το πρόβλημά τους".  

7 Με την υποδομή στη σχολική στέγη τι προβλήματα υπάρχουν; Ποια σχολεία πρέπει να κατασκευαστούν;

"Γενικά με το πρόβλημα της σχολικής στέγης δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Συνεχίζεται η κατασκευή του 10ου και 26ου Δημοτικού στην οδό Κρήτης. Το Μουσικό Σχολείο θα στεγαστεί τη νέα χρονιά στο νέο του κτήριο-κόσμημα. Το 8ο Δημοτικό εντάσσεται στο ΕΣΠΑ και πολύ σύντομα -ελπίζουμε- θα ξεκινήσει η κατασκευή του".

          

8 Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα στην Καλαμάτα και το νομό με τα παιδιά που οι οικογένειές τους δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη;

"Δυστυχώς, είναι τεράστιο θα έλεγα. Πιστεύω ότι τη νέα χρονιά θα είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα, γιατί και αυτοί που βοηθούσαν μέχρι τώρα έχουν αρχίσει να δυσκολεύονται. Πρέπει όμως να οργανωθούμε όλοι οι φορείς σε μια κοινή εθελοντική δράση και να βοηθήσουμε όπως μπορεί ο καθένας και πάντα με μεγάλη διακριτικότητα".

9 Πώς μπορεί να βοηθήσει η Ενωση, ώστε τα παιδιά τουλάχιστον να μην πεινούν; Φτάνει το δεκατιανό του δήμου;

"Η Ενωση στη χρονιά που πέρασε, απέδειξε με τη δράση της ότι μπορεί να βοηθήσει. Μην ξεχνάτε ότι είχε εξασφαλίσει δεκατιανό από προσφορά επαγγελματιών της πόλης από την πρώτη στιγμή και τα παιδιά σιτίζονταν, όταν κάποιοι προσπαθούσαν να κερδίσουν εντυπώσεις και να υποβαθμίσουν το θέμα. Το δεκατιανό του δήμου, που φέτος ελπίζουμε να το προμηθεύεται από επαγγελματίες της πόλης μας και όχι από την Αθήνα όπως μέχρι τώρα, φθάνει για τις ώρες του σχολείου. Μετά τι γίνεται; Το παιδί και η οικογένειά του θα έχουν να φάνε στο σπίτι τους; "

10 Με τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις σχολείων που ακούγονται, τι γίνεται; Ποια είναι η θέση σας;

"Από την εγκύκλιο του υπουργείου που εκδόθηκε δεν υπάρχει καμιά μεταβολή σχολικής μονάδας στη Μεσσηνία για την ερχόμενη χρονιά. Η θέση μας είναι ότι οποιαδήποτε μεταβολή σχολικής μονάδας πρέπει να γίνεται μέσα από διάλογο με την τοπική κοινωνία, τους φορείς της εκπαίδευσης και να πληροί τους όρους που αναφέρονται στις εγκυκλίους του υπουργείου".

11 Τα μνημόνια έχουν τσακίσει και την παιδεία. Υπάρχει λύση για την αποδέσμευσή της;

"Θα πω κάτι που υποστηρίζει όλος ο κόσμος. Εκπτώσεις στην παιδεία και την υγεία δε χωράνε -αποτελεί και πάγια θέση της Ενωσης. Πριν μερικούς μήνες, όταν είχαμε επισκεφθεί ως Ενωση το υπουργείο Παιδείας, έπρεπε να βλέπατε με τι φυσικό τρόπο μας ανακοίνωσαν την απόλυση 10.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών και το κλείσιμο και τη συγχώνευση των σχολικών μονάδων! Δυστυχώς, δε βλέπω λύση. Η παιδεία είναι στη δίνη των μνημονίων και των εντολών της τρόικας, όπως είναι άλλωστε τα πάντα στην Ελλάδα μας".

12 Ποια είναι η άποψή σας για την επιστράτευση των καθηγητών;

"Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή επιστράτευσης, αλλά πιστεύω ότι και οι καθηγητές δεν έπρεπε να πέσουν στην παγίδα που τους έστησε η κυβέρνηση".

13 Συμφωνείτε μ’ αυτούς που λένε ότι οι καθηγητές δε θέλουν να δουλέψουν περισσότερο;

"Οχι, δε συμφωνώ με αυτή την άποψη, τουλάχιστον όσον αφορά την περιοχή μας και ξέρουμε".

14 Ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην εκπαίδευση του τόπου;

"Θα χρειαστούμε πολύ χαρτί για να αναλύσουμε τι πρέπει ν’ αλλάξει στην εκπαίδευση. Πάντως, αυτή η συγκεκριμένη παιδεία δεν είναι αντάξια των προσδοκιών ούτε των παιδιών μας ούτε ημών των γονέων, αλλά ούτε και των εκπαιδευτικών. Η εκπαίδευση πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή από ανθρώπους που την ξέρουν και την πονούν και όχι από πολιτικούς και καρεκλοκένταυρους".

15 ΤΕΙ Καλαμάτας και Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχουν μέλλον;

"Εχουν μέλλον και πρέπει να έχουν μέλλον και σε αυτό πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μας".

16 Πώς κρίνετε το γεγονός ότι κάθε υπουργός Παιδείας έχει και δική του πολιτική;

"Κάθε υπουργός και κάθε πολιτικός κάνει τα δικά του πειράματα και σχέδια σε έναν πολύ ευαίσθητο χώρο όπως είναι η παιδεία. Εξήγησα παραπάνω πώς μπορεί να έχει μέλλον η παιδεία. Χρόνια φωνάζουμε και διεκδικούμε ένα σταθερό σύστημα παιδείας που θα είναι σχεδιασμένο από ανθρώπους της εκπαίδευσης και μόνο".

17 Τι θα λέγατε στα νέα παιδιά που ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν, αναζητώντας την ελπίδα και το δικαίωμα στην εργασία;

"Είναι πολύ λυπηρό φαινόμενο αυτό, αλλά είναι μια πραγματικότητα και δεν μπορούμε να την παραβλέψουμε. Εύχομαι και θέλω όλα αυτά τα νέα παιδιά να γυρίσουν κάποια στιγμή στην πατρίδα, να αναλάβουν το μέλλον της και με αυτά που θα έχουν μάθει, να οδηγήσουν σ’ ένα καλύτερο αύριο τη χώρα μας".

18 Τι περιμένετε από την καινούργια σχολική χρονιά;

"Να μην υπάρξουν νέες εκπτώσεις στην παιδεία".    

19 Υπάρχει αντίστοιχη οργάνωση γονέων σε άλλους δήμους;  

 "Αντιπροσωπεία της Ενωσης έχει έρθει σε επαφή με Συλλόγους Γονέων στους Δήμους Τριφυλίας, Πύλου - Νέστορος και Οιχαλίας για να δημιουργηθούν και εκεί Ενώσεις Γονέων και ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες. Στο Δήμο Μεσσήνης υπάρχει Ενωση. Είμαστε πολύ κοντά στην επαναλειτουργία της Ομοσπονδίας Γονέων Μεσσηνίας, πραγματοποιώντας ένα μεγάλο στόχο που είχαμε θέσει".

20 Πού μπορεί να βρει κανείς την Ενωση;

"Στεγάζεται στο Διοικητήριο Μεσσηνίας στο γραφείο 623 που μας παραχωρήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και θα αποτελέσει φυσικά και το γραφείο της Ομοσπονδίας Γονέων Μεσσηνίας μετά τις εκλογές".


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Βαγγέλης Σιδερέας γεννήθηκε το 1965 στα Τσέρια. Τελείωσε το 1ο Λύκειο Καλαμάτας. Εργάζεται από το 1989 στην Καπνοβιομηχανία Καρέλια, είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες, 17 και 10 ετών. Εχει διατελέσει πρόεδρος στους Συλλόγους Γονέων 3ου Δημοτικού, Γυμνασίου Παραλίας και 3ου Λυκείου, καθώς και αντιπρόεδρος  στην Ενωση Γονέων Καλαμάτας. Είναι πρόεδρος στην Ενωση Γονέων Καλαμάτας από το 2010, μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και γ.γ. του Δ.Σ. του ΚΕΠΕΨΟ.