Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015 15:30

Ο Αυστριακός Sascha Köllnreitner γύρισε ντοκιμαντέρ στην Καλαμάτα

Για τις δυσκολίες, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο κινηματογραφιστής Sascha Köllnreitner στα γυρίσματα της ταινίας "Attention - A Life in Extremes (2014) / Προσοχή! Μια ζωή στα άκρα" μιλά αποκλειστικά στην "Ε" ο ίδιος, λίγο πριν την προβολή της στην τελετή έναρξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, σήμερα στις 8.30, στο αμφιθέατρο "Αλέξανδρος Κουμουνδούρος".

Ο κ. Köllnreitner ανακαλεί μνήμες από το καλοκαίρι του 2012, όπου τα γυρίσματα γίνονταν στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, κατά τη διάρκεια των αγώνων κατάδυσης.

- Η εμπειρία του να κάνετε γυρίσματα στην Καλαμάτα:
"Ηταν η πρώτη φορά που εργάστηκα στην Ελλάδα και η εμπειρία που αποκόμισα από την Καλαμάτα, ήταν αυτή του να κάνεις γυρίσματα σε μια άνετη και χαλαρή ατμόσφαιρα. Με δεδομένο ότι η περιοχή μέσα στην πόλη της Καλαμάτας και γύρω από αυτή είναι πραγματικά υπέροχη, το να κάνεις γυρίσματα ήταν ευχαρίστησή μας. "Δυστυχώς", ξοδέψαμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου γύρω από τους ελεύθερους δύτες και τη θάλασσα αλλά, συγκεντρώσαμε επίσης και μερικά πολύ γραφικά πλάνα από την πόλη, από τα αξιοθέατά της κι από το περιβάλλον της".

- Δυσκολίες που προέκυψαν:
"Μπορούσε να δει κανείς ότι η οργάνωση του πρωταθλήματος ελεύθερης κατάδυσης δεν είχε μέχρι τότε μεγάλη εμπειρία με τα μέσα ενημέρωσης. Ηταν αρκετά δύσκολο για μας να λάβουμε εκ των προτέρων τις κατάλληλες πληροφορίες, γεγονός που έκανε την προετοιμασία και τον σχεδιασμό των γυρισμάτων μια καθόλου εύκολη υπόθεση. Επίσης οι όροι και οι συνθήκες των γυρισμάτων σχετικά με τους δύτες άλλαξαν, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού και μας γνωστοποιήθηκαν λίγο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, πράγμα που ήταν κάτι παραπάνω από αντιεπαγγελματικό. Ωστόσο, τελικώς καταφέραμε να συλλέξουμε το υλικό μας. Η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος ελεύθερης κατάδυσης ήταν περισσότερο από υπέροχη και μπορούσαμε να μιλήσουμε, να κινηθούμε και να κάνουμε λήψεις γύρω από αυτό το θεαματικό γεγονός. Οι συνεργάτες μου κι εγώ αποκτήσαμε την εμπειρία της Καλαμάτας, ενός τόπου γραφικού με πολύ εξυπηρετικούς ανθρώπους".

- Περί τίνος πρόκειται το ντοκιμαντέρ;
"Αυτό που με ενδιέφερε περισσότερο, δεν ήταν μόνο οι ασυνήθιστες σκηνές στα αθλήματα. Αυτές ήταν πάντοτε για μένα απλώς το κερασάκι στην τούρτα. Και καταφέραμε να συγκεντρώσουμε κάτι περισσότερο από συναρπαστικές στιγμές, εκεί όπου η καρδιά σου σχεδόν σταμάτα να παρακολουθεί! Το κύριο ενδιαφέρον μου τοποθετείται στα κίνητρα πίσω από το θέμα των extreme sports, στους χαρακτήρες, στη ζωή τους, στις απόψεις τους. Οχι μόνο στο κομμάτι που αφορά τα αθλήματα, αλλά και για να αποκτήσουμε, σε γενικότερο επίπεδο, μια διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων για τις ζωές μας και για την κοινωνία που ζούμε. Ηθελα να δημιουργήσω μια ταινία που να μας λέει κάτι για τους ίδιους μας τους εαυτούς ή τουλάχιστον να γεννά κάποια σχετικά ερωτήματα, που ο καθένας μπορεί να συνδέσει. Ωστόσο, είχα πάντοτε και το ζήλο του να πω αυτές τις συναρπαστικές προσωπικές ιστορίες με έναν τρόπο διασκεδαστικό, θεαματικό και εκπληκτικό και μέχρι στιγμής είμαι αρκετά ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα που βγήκε, από ένα ταξίδι μεγάλο και εξουθενωτικό".
  
Ο Sascha Köllnreitner γεννήθηκε στην Αυστρία το 1984. Από το 2004 ζει στη Βιέννη, όπου άρχισε την καριέρα του ως εικονολήπτης κυρίως σε διαφημίσεις και στην τηλεόραση. Τα τελευταία 4 χρόνια εργάζεται ως ελεύθερος σκηνοθέτης δίνοντας προτεραιότητα στην παραγωγή ντοκιμαντέρ. Η ταινία "Attention - A Life in Extremes" είναι το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ και προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.