Δευτέρα, 20 Απριλίου 2020 12:48

Λος Αντζελες Καλιφόρνια. Μια πόλη σε αναμονή

Του Βασίλη Παπουτσή - Λος Άντζελες

Η κοσμοπολίτικη και πολυσύχναστη πόλη του Λος Αντζελες από την περασμένη εβδομάδα με εντολή του δημάρχου της Eric Garcetti έχει μετατραπεί σε πόλη «φάντασμα». Αναμένοντας έξαρση των κρουσμάτων λόγω του κορονοϊού ο δήμαρχος αρχικά απαγόρευσε συγκεντρώσεις πάνω των 10 ατόμων και στη συνέχεια διέταξε κλείσιμο όλων των καταστημάτων που δεν παρέχουν ουσιώδεις υπηρεσίες, εκτός των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων. Μεγάλο οικονομικό κτύπημα για τα εστιατόρια, καθώς δεν επιτρέπονται επιτραπέζια γεύματα και συνεστιάσεις παρά μόνο φαγητό σε πακέτο. Ακόμα μεγαλύτερο κτύπημα για τους εργαζομένους των εστιατορίων αφού μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους προέρχεται από φιλοδωρήματα τα οποία φυσικά είναι ανύπαρκτα τώρα, μιας και οι πελάτες δεν μπορούν πια να δειπνήσουν στα εστιατόρια.

 

Ο δρομος Rodeo Dr. 2

Τα ξενοδοχεία αισθάνονται και αυτά την δύσκολη πραγματικότητα αφού ο φόβος εξάπλωσης του ιού και το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι ιδανικές συνθήκες για ταξίδια. Ακόμα και το υπερπολυτελές ξενοδοχείο Beverly Hills Hotel γνωστό για τα Οσκαρικά πάρτι και τους διάσημους επισκέπτες του, έχει δει κατακόρυφη πτώση κρατήσεων. Το ξενοδοχείο που άνοιξε το το 1912 προτού ακόμα ιδρυθεί επίσημα η πόλη του Μπέβερλι Χιλς έχει φιλοξενήσει αστέρες του κινηματογράφου, πολιτικούς και δισεκατομμυριούχους εφοπλιστές. Μερικοί από τους ξακουστούς πελάτες του τις περασμένες δεκαετίες είναι οι Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Clark Gable, Brad Pitt, Charlize Theron, Matt Damon, Tyra Banks, Angelina Jolie, John F. Kennedy και ο δικός μας Αριστοτέλης Ωνάσης. Το ξενοδοχείο το διαχειρίζεται η εταιρεία Dorchester Collection, ιδιοκτησίας του Σουλτάνου του Μπρουνέι. Σε ερώτησή μας για τις συνθήκες που επικρατούν αυτή την στιγμή ο πρόεδρος της εταιρείας Christopher Cowdray επισήμανε ότι «οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου που είναι μαζί μας για πολλά χρόνια είναι το πιο σημαντικό κεφάλαιο της εταιρείας και έχουμε εγγυηθεί ότι όλες οι θέσεις εργασίας θα παραμείνουν άθικτες έως το τέλος της κρίσης».

Η κρίση βέβαια δεν έχει ακόμα κορυφωθεί και οι πιο πολλές εταιρείες δεν έχουν την οικονομική επιφάνεια του Σουλτάνου, οπότε το μέλλον είναι αβέβαιο. Ηδη τα πρώτα ρήγματα ακούγονται μετά την ανακοίνωση των πολυκαταστημάτων Macys ότι θα παραχωρήσει άδεια απουσίας στους 125.000 υπαλλήλους τους. Επίσης αυτή την εβδομάδα ο δήμαρχος προέβη στην πρωτοφανή απόφαση να κλείσει όλες τις παραλίες, ορειβατικές διαδρομές, ποδηλατικές λωρίδες ακόμα και τα δημοφιλή αξιοθέατα Santa Monica Pier και Universal City Walk, που είναι πόλος έλξης για τουρίστες αλλά και ντόπιους. Ευχή όλων είναι ότι τα πολύ αυστηρά μέτρα πάρθηκαν έγκαιρα και ότι θα βοηθήσουν στην αναχαίτιση των κρουσμάτων. Αμεσο αποτέλεσμα βέβαια είναι μια πόλη γνωστή για την δυναμική της οικονομία να έχει αδειάσει, με ελάχιστα αυτοκίνητα να κυκλοφορούν στους δρόμους. Μπορεί έτσι να «λύσαμε» το αιώνιο κυκλοφοριακό πρόβλημα προσωρινά, αλλά η άμεση επίπτωση είναι μια οικονομία που δείχνει σημάδια σοβαρής ύφεσης με εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους.

Το διεθνές κατάστημα καλλυντικών SEPHORA κλειστό

Η οικονομία αναμένεται να πάρει προσωρινά ανάσα από την τεράστια ομοσπονδιακή κυβερνητική βοήθεια αλλά ίσως ούτε αυτό να είναι αρκετό να αποτρέψει την ύφεση. Πρωταρχικός στόχος τώρα είναι να αποφευχθεί η συμφόρηση του συστήματος υγείας και οι μαζικές ανθρώπινες απώλειες. Ηδη αυτή την εβδομάδα έφθασε στο λιμάνι του Λος Αντζελες το νοσοκομειακό πλοίο USNS Mercy το οποίο διαθέτει 1000 επιπλέον νοσοκομειακές κλίνες αλλά γίνεται αγώνας δρόμου να εξασφαλιστούν χιλιάδες αναπνευστήρες. Το Λος Αντζελες είναι μία από τις πιο δημιουργικές πόλεις στον κόσμο, καθώς ένας στους έξι κατοίκους ασχολείται με δημιουργικά επαγγέλματα και αυτονόητα συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό καλλιτεχνών, συγγραφέων, χορευτών και μουσικών. Η ξαφνική αναστολή δραστηριοτήτων έχει προκαλέσει δημιουργική και επιχειρησιακή αδράνεια από την οποία βέβαια δεν εξαιρούνται ούτε οι δημοσιογράφοι. Για να αντιμετωπιστεί η ξαφνική κρίση ο διακεκριμένος δημοσιογραφικός σύλλογος, The Los Angeles Press Club, ανακοίνωσε την δημιουργία ενός λογαριασμού εκτάκτου ανάγκης.

Ο επίτιμος πρόεδρος του δημοσιογραφικού συλλόγου και παρουσιαστής ειδήσεων στο τοπικό κανάλι NBC4 Robert Kovacik, σε δήλωσή του επισήμανε ότι «την ώρα που συνάδελφοί μας δημοσιογράφοι διακινδυνεύουν την υγεία τους καλύπτοντας την κρίση του κορονοϊού, άλλοι συνάδελφοί μας υποφέρουν από μισθολογικές περικοπές ή και απολύσεις που κάνουν αναγκαία την δημιουργία αυτού του λογαριασμού». Η δημιουργία επιτεύχθηκε χάρη στην επιχορήγηση του γνωστού Συνδέσμου Ξένου Τύπου, Τhe Hollywood Foreign Press Association. Ο σύνδεσμος που είναι γνωστός για την παγκοσμίως γνωστή τελετή των Χρυσών Σφαιρών, αφιερώνει σημαντικό ποσοστό των εσόδων της τελετής σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες με επίκεντρο δημιουργικές ομάδες. Η φημισμένη συνοικία του Λος Αντζελες το Hollywood που θεωρείται η πρωτεύουσα του παγκοσμίου κινηματογράφου έχει υποστεί σοβαρή οικονομική ζημιά αφού όλες οι παραγωγές έχουν παγώσει χωρίς να υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία επαναλειτουργίας. Ηδη μεγάλες παραγωγικές και διαφημιστικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε εκατοντάδες απολύσεις.

Η Ελληνοϊταλίδα ηθοποιός Sofia Milos που έγινε γνωστή διεθνώς από τους ρόλους της στις μεγάλες τηλεοπτικές παραγωγές CSI: Miami και Sopranos, έχει και αυτή αισθανθεί το οικονομικό τέλμα. Σε δήλωσή της η Σοφία Μίλος είπε ότι: «Είχα ρόλους σε δύο ταινίες, η μία από αυτές θα γυριζόταν στην Ιταλία και η άλλη που ήταν να αρχίσει τον Απρίλη μετατέθηκε για το τέλος του έτους, που σημαίνει ότι για πολλούς μήνες δεν θα υπάρχουν έσοδα για μένα όπως και για πολλούς άλλους καλλιτέχνες». Η Μίλος που έχει οικογένεια στην Ιταλία και στην Ελλάδα έχει επίσης επηρεαστεί συναισθηματικά από την κρίση μιας και ο θείος της που ζει κοντά στο Μιλάνο είναι στο νοσοκομείο με βοήθεια αναπνευστήρα. «Κάθε μέρα προσεύχομαι γι’ αυτόν και τους ανθρώπους που υποφέρουν στην Ιταλία και την Ελλάδα. Πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των γιατρών και να παραμείνουμε αισιόδοξοι και δυνατοί». Σύντομα η Σοφία Μίλος θα είναι στην μικρή οθόνη στον ρόλο της τολμηρής Ρωσίδας κατασκόπου Δαρια στην τηλεοπτική σειρά Project Bluebook του διάσημου σκηνοθέτη Robert Zemeckis, που θα παιχτεί σε 165 χώρες.

Το πάρκο του Μπέβερλυ Χιλς χωρίς τουρίστες

Μια από τις συνέπειες της κρίσης ήταν και η αναστολή όλων των αθλητικών διοργανώσεων και με το Λος Αντζελες να είναι έδρα πολλών επαγγελματικών και κολεγιακών ομάδων η έλλειψη είναι προφανής. Το ποιο δημοφιλές άθλημα στην Αμερική είναι το Αμερικάνικο φούτμπολ και στην πόλη έχουμε 2 επαγγελματικές ομάδες οι οποίες επρόκειτο να εγκαινιάσουν το καλοκαίρι του 2020 ένα τεράστιο και υπερσύγχρονο στάδιο, το SoFi stadium, το οποίο υπολογίζεται να κοστίσει 5 δις δολάρια! Η οικογένεια του Ελληνοαμερικάνου Dean Spanos είναι ιδιοκτήτρια μιας από τις δύο ομάδες, των Los Angeles Chargers. Στην ερώτησή μου κατά πόσο η κρίση έχει επηρεάσει την προετοιμασία της καινούργιας χρονιάς ο κύριος Σπανός απάντησε ότι «έχουμε προσαρμοστεί στην καινούργια πραγματικότητα της τηλεπικοινωνίας.

Ολες οι ομάδες λειτουργούν με τις ίδιες παραμέτρους και επειδή τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς πρέπει και εμείς να προσαρμοζόμαστε ανάλογα. Αισιοδοξώ ότι θα ξεκινήσουμε τον προκαθορισμένο χρόνο και οι εργασίες του σταδίου συνεχίζονται κανονικά. Παρόλα αυτά είναι πολύ νωρίς ακόμα και όλα μπορούν να αλλάξουν». Αυτό ισχύει βέβαια και για κάθε άλλη πτυχή της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής της πόλης και η ευχή είναι να ξεπεραστεί η κρίση εδώ και στην Ελλάδα όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Eπίσης η ομάδα των Chargers σε συνεργασία με τους τηλεοπτικούς σταθμούς CBS2/KCAL 9 και την ραδιοφωνική εταιρεία iHeartRadio θα πραγματοποιήσει μια ολοήμερη εκστρατεία συλλογής χρημάτων και σχολικών ειδών για τους μαθητές του Λος Αντζελες την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

(* Στην κεντρική φωτογραφία το κέντρο του Μπέβερλυ Χιλς άδειο)