Σάββατο, 30 Ιουλίου 2016 17:02

Πρόσφυγες σαν σκουπίδια μακριά από μας

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Είμαστε φιλόξενος λαός, λέει ο δήμαρχος Καλαμάτας, υποστηρίζοντας πως θέλουμε να προσφέρουμε, να συμπαρασταθούμε και να φιλοξενήσουμε τους πρόσφυγες. Και για να δικαιολογήσει τις επιφυλάξεις, τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις του κόσμου, ισχυρίζεται πως φταίει η αφερεγγυότητα του κράτους, της Πολιτείας, αυτών που κυβερνούν, που διοικούν και έχουν την ευθύνη για τη λήψη και την υλοποίηση των αποφάσεων.

Σε ένα πολύ μικρό μέρος έχει δίκιο ο δήμαρχος. Και αυτό επιβεβαιώνεται από την άρνηση των δημάρχων και της Μεσσηνίας, την αδιαφορία τους να απαντήσουν στο ερώτημα της κυβέρνησης αν υπάρχουν διαθέσιμοι, κατάλληλοι χώροι στην περιοχή τους για τη φιλοξενία των προσφύγων. Πέρα από το δήμαρχο Μεσσήνης κανείς άλλος από το νομό, δεν καταδέχθηκε να απαντήσει. Εκαναν το παγώνι, όπως λέει συχνά για τους συναδέλφους του ο δήμαρχος Καλαμάτας. Λόγω της αφερεγγυότητας του κράτους το έκαναν… Είπαν να το τιμωρήσουν και να του στείλουν μήνυμα. Λες και το κράτος είναι απρόσωπο και δεν το εκφράζουν και αυτοί ή δεν συναλλάσσονται μαζί του. Αλλά το κάνουν για να πάρουν κανένα εργάκι, καμιά χρηματοδότηση. 

Στην πιάτσα χλεύαζαν το δήμαρχο Μεσσήνης, που πρότεινε χώρους για τους πρόσφυγες στον τόπο του και την πάτησε, για να πάρει κανένα εργάκι. Ενώ οι άλλοι παρακαλάνε, χωρίς να δίνουν χώρο για πρόσφυγες…

Οι άλλοι δήμαρχοι, όπως και της Καλαμάτας δεν καταδέχθηκαν να απαντήσουν, γιατί ήξεραν ότι θα γινόταν του… Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης. Ηξεραν ότι οι τοπικές κοινωνίες είναι ξενοφοβικές, ρατσιστικές και δε θέλουν τους πρόσφυγες ούτε στο βάλτο. Δυστυχώς, δεν τους βλέπουν ως ανθρώπους, αλλά σαν σκουπίδια, που κανείς δεν τα θέλει στην πόρτα του, αλλά στην πόρτα του άλλου, στον άλλο δήμο και όσο πιο μακριά γίνεται από μας. Από κανένας μέχρι ελάχιστοι δε διαμαρτυρήθηκε για τις σκηνές που θέλουν να στήσουν στο βάλτο για να φιλοξενήσουν ανθρώπους. Η κακή εικόνα της Μεσσηνίας στους τουρίστες του αεροδρομίου τους πείραξε.

Κοινωνία υποκριτών, ξενοφοβικών, εαυτούληδων είμαστε και όχι φιλοξενίας και αλληλεγγύης. Γιατί, δυστυχώς, το Δημοτικό Συμβόλιο Μεσσήνης είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016 15:07