Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017 20:28

Το λευκό αστυνομικό δελτίο ήταν η επιτυχία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Γέμισε κόσμο η Μεσσηνία τη γιορτή του Πάσχα. Γεγονός σημαντικό για τον τόπο μας και θετικό προμήνυμα για το φετινό καλοκαίρι.

Ομως, το πιο σημαντικό ήταν το γεγονός ότι με τέτοια κοσμοσυρροή, με τους τριτοκοσμικούς δρόμους που έχουμε ακόμα και με τα "βάρβαρα" έθιμα των ημερών, το αστυνομικό δελτίο ήταν λευκό. Δε σημειώθηκε κανένα σοβαρό τροχαίο και δεν υπήρξαν απώλειες ζωής ή τραυματισμοί από βεγγαλικά, δυναμιτάκια και σαΐτες.

Εδωσε ο Θεός και όλα πήγαν καλά. Ολοι οι Μεσσήνιοι και οι επισκέπτες του τόπου μας γύρισαν σώοι χθες στις δουλειές τους.

Και δεν έδωσε μόνο ο Θεός. Βοηθήσαμε καθοριστικά και μεις, οι οδηγοί, αυτοί που έριξαν βεγγαλικά, δυναμιτάκια και σαΐτες κι έκαψαν Ιούδες σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας. Ο άνθρωπος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την προστασία της ζωής του και των συνανθρώπων του. Οταν ενεργεί με υπευθυνότητα, με νηφαλιότητα, όταν το μυαλό του είναι μέσα στο κεφάλι του, οι κίνδυνοι μειώνονται, ελαχιστοποιούνται. Τότε τα έθιμα όσο "βάρβαρα" κι επικίνδυνα να είναι, γίνονται ακίνδυνα και πιο αγαπητά, πιο ελκυστικά στον κόσμο.

Ετσι κέρδισε περισσότερους φίλους ο σαϊτοπόλεμος το βράδυ του Πάσχα, στην Καλαμάτα, στο βόρειο πάρκινγκ του Νέδοντα. Παραφωνία η ασυνείδητη κίνηση ενός σαϊτολόγου που έριξε σαΐτα, ενώ είχε ολοκληρωθεί η εκδήλωση και γονείς με τα παιδιά τους είχαν μπει στο χώρο που είχαν μείνει οι σαΐτες.

Σε όλο αυτό το ευχάριστο και αναίμακτο για τον τόπο σκηνικό καθοριστική ήταν και η συμβολή των αστυνομικών, που ήταν παρόντες και περιφρουρούσαν τα προαύλια των εκκλησιών.

Να κλείσω με τον Αβραμόγιαννη, όπου φέτος τη Μεγάλη Παρασκευή, το έθιμο δεν πραγματοποιήθηκε. Ο πολύς κόσμος που είχε συγκεντρωθεί, δεν είδε τον Ιούδα να καίγεται, ούτε τους σαϊτολόγους να ρίχνουν σαΐτες. Οι απόψεις διίστανται. Οι μεν κατηγορούν την Αστυνομία ότι απαγόρευσε το έθιμο. Η Αστυνομία αναφέρει ότι δεν προχώρησε σε καμία απαγόρευση, αλλά ο επικεφαλής αστυνομικός ζήτησε να αφαιρεθεί η "μπόμπα" από τον Ιούδα, αν υπήρχε, για την αποτροπή του κινδύνου ατυχήματος.

Τα έθιμα έχουν κανόνες και πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους, για να έχουν ζωή και διάρκεια, θεατές και φίλους. Πάνω από όλα η ανθρώπινη ζωή.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017 18:34