Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017 21:44

Εμφαση και στα μικρά και αυτονόητα για αντιπλημμυρική προστασία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

 

Τρία σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα εγκρίθηκαν για τον Δήμο Καλαμάτας από το υπουργείο Υποδομών, μετά τις φονικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Εργα που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια, τις εποχές των παχιών αγελάδων, τότε που υπήρχαν χρήματα και από τα Κοινοτικά προγράμματα και από εθνικούς πόρους, αλλά η προστασία από τις πλημμύρες δεν ήταν στις προτεραιότητες.

Εστω και τώρα η χρηματοδότηση και υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων είναι σπουδαία εξέλιξη, καθώς θα θωρακίσουν αντιπλημμυρικά την παλιά εθνική οδό από τη Θουρία μέχρι το Ασπρόχωμα, καθώς και την οδό Σπάρτης και την ευρύτερη περιοχή, μετά και την κατασκευή του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου. Θετική είναι και η υλοποίηση του αντιπλημμυρικού έργου στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας, που έχει σταματήσει προσωρινά και θα πρέπει να επανεκκινήσει και να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστέρηση. 

Η θετική εικόνα για την αντιπλημμυρική προστασία της Καλαμάτας και των περιοχών του αυτοκινητόδρομου μέχρι και το Πήδημα κορυφώνεται με τη μελέτη του “Μορέα”, για την οποία γίνεται προσπάθεια να μην μείνει στα λόγια και τα χαρτιά, αλλά να βρεθούν τα χρήματα και για την υλοποίηση του έργου.

Εκτός από τα θετικά όμως, υπάρχουν τα ερωτηματικά, οι εκκρεμότητες και βασικά - αυτονόητα πράγματα που δεν έχουν γίνει ακόμα. Ρέματα και ποτάμια εξακολουθούν να είναι μπαζωμένα, εξαφανισμένα και να μην έχουν οριοθετηθεί. Ο Πάμισος που μαζεύει όλα τα νερά της Ανω Μεσσηνίας και ο Αρις, δεν έχουν οριοθετηθεί. Ο Αρις, μάλιστα, που θα μαζέψει τα νερά από τις δύο εργολαβίες στην παλιά εθνική οδό, έχει αποδεδειγμένα μπαζωθεί σε κρίσιμα σημεία του. Και αυτό αδυνατίζει σοβαρά την αντιπλημμυρική του δυναμική.

Στην πόλη της Καλαμάτας ρέματα - σημαντικοί αποδέκτες ομβρίων, όπως ο Βέλιουρας και το Καλαμίτσι, από ένα σημείο και μετά έχουν εξαφανιστεί. Πώς θα καλυφθεί η εξαφάνισή τους, πώς και πού θα συγκεντρωθούν τα νερά που υποδέχονται; 

Ακόμα, σε επίπεδο έργων αποκατάστασης, υπάρχει η εκκρεμότητα με το έργο στο ρέμα των Αγίων Θεοδώρων στη Θουρία, που έχει σταματήσει, γιατί δεν είχε περιβαλλοντική αδειοδότηση. Οπως είναι η κατάσταση σήμερα, με μια βροχή μεσαίου επιπέδου θα ξαναπνιγεί το χωριό. Αμεσα θα πρέπει να δοθεί λύση για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το έργο. Φροντίδα πρέπει να υπάρξει και στον Ξερίλα, που απειλεί τη Θουρία και την ευρύτερη περιοχή.

 

Μπορεί στα μεγάλα και τα σπουδαία να υπάρχει θετική εξέλιξη και να καταγράφεται ευοίωνη προοπτική, όμως πρέπει να δοθεί έμφαση στα μικρά, τα βασικά και τα αυτονόητα που παραμένουν σε εκκρεμότητα, για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους του φθινοπώρου και του χειμώνα.