Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017 18:05

Συνεννόηση και αλλαγή νοοτροπίας για τη στάθμευση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το θέμα της ανάληψης και της διαχείρισης των πάρκινγκ από τον ιδιώτη που έχει αναδειχθεί ανάδοχος στο διαγωνισμό του Δήμου Καλαμάτας, απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Συζήτηση που κράτησε ώρα, καθώς οι μειοψηφίες άσκησαν κριτική στην ιδιωτικοποίηση των πάρκινγκ, που κατά την άποψή τους επιχειρεί η δημοτική αρχή.

Υπερβολική και η κριτική και η αρκετή ώρα της συζήτησης. Γιατί αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση, δεν είναι μια σύμβαση σαν αυτή της Παντεχνικής. 

Ο ιδιώτης θα έχει τη λειτουργία των πάρκινγκ, θα εισπράττει τα χρήματα για τη χρήση (50 λεπτά την ώρα), θα τα δίνει στο δήμο και θα πληρώνεται μ’ ένα συγκεκριμένο ποσό το χρόνο (για 5 χρόνια), που προέκυψε από το διαγωνισμό. 

Η δημοτική αρχή προέκρινε αυτή τη λύση, για να απελευθερώσει τους δημοτικούς αστυνομικούς που απασχολούνταν στα πάρκινγκ, για να επιβάλει τάξη στην αναρχία της στάθμευσης στην πόλη και -για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους- για να κονομήσει απ’ αυτή την αναρχία.

Οι μειοψηφίες ζήτησαν από τη δημοτική αρχή να βρει νέους χώρους στάθμευσης, γιατί τα πάρκινγκ του Νέδοντα δεν επαρκούν. Καλή η κριτική, αλλά οι μειοψηφίες οφείλουν να κάνουν και προτάσεις. Να προτείνουν και αυτοί νέες θέσεις πάρκινγκ και να στηλιτεύσουν τη δημοτική αρχή, αν δεν λάβει υπόψη της τις προτάσεις τους.

Και το πιο σημαντικό είναι αυτό που ακούστηκε στη συνεδρίαση, αλλά το πήρε ο αέρας. Να δοθεί προτεραιότητα στην απομάκρυνση του αυτοκινήτου από την πόλη, από το κέντρο της Καλαμάτας. Να αναζητηθούν, επιτέλους, χώροι για τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης στις εισόδους της Καλαμάτας και με μέσα μαζικής μεταφοράς να έρχεται ο κόσμος στην πόλη. Στην προοπτική αυτή πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία των κατοίκων της Καλαμάτας, που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο για κοντινές διαδρομές. Για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται αναδιάρθρωση της αστικής συγκοινωνίας.

Αυτά είναι τα πλέον σημαντικά θέματα για κριτική και κυρίως για γόνιμο διάλογο και συνεννόηση δημοτικής αρχής και μειοψηφιών.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017 18:36