Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2017 22:29

Δρόμοι για την ανάπτυξη και όχι για τα ψηφαλάκια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

 

Την πρόσκληση με τίτλο “Λειτουργική αναβάθμιση ενδοπεριφερειακών συνδέσεων της Περιφέρειας” για το νέο ΕΣΠΑ, έβγαλε στον αέρα η περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου.

Πρόκειται για 7,3 εκ. ευρώ για νέα κατασκευή εθνικών και περιφερειακών δρόμων και 5,7 εκ. ευρώ για ανακατασκευή ή βελτίωση εθνικών, περιφερειακών ή τοπικών δρόμων.

Με μια πρώτη εκτίμηση και με βάση τις ανάγκες στο οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας τα διαθέσιμα χρήματα είναι πολύ λίγα, ελάχιστα. Κι επειδή παρόμοια είναι η κατάσταση των δρόμων και στους άλλους νομούς της Περιφέρειας, τα λεφτά είναι ψίχουλα -πιο ψίχουλα δεν γίνεται.

Και αν είναι να μοιραστούν, να κατατμηθούν με γνώμονα να ικανοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους, να υπάρχουν οι λιγότερες δυνατές γκρίνιες, το αποτέλεσμα θα είναι μηδαμινό, ανάλογο με τα ψίχουλα. Θα χαθεί και αυτό το ΕΣΠΑ, όπως χάθηκαν και τα προηγούμενα που είχαν πολύ περισσότερα χρήματα.

Για τη Μεσσηνία οι ανάγκες είναι δεδομένες και οι προτεραιότητες που κρίνονται επιτακτικές, πρέπει να καθοριστούν με αντικειμενικά κριτήρια. Το Περιφερειακό Συμβούλιο που θα κληθεί να λάβει τις αποφάσεις, θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δείξει πως... έμαθε από τα παθήματα και τις παθογένειες του παρελθόντος.

Είναι απαγορευτικό και εγκληματικό να δοθούν εκατομμύρια ευρώ, όπως έγινε, για έναν δρόμο από την 7η επαρχιακή οδό προς κάποιο χωριό της Μεσσήνης ή της ορεινής Τριφυλίας, ενώ δεν θα πέσει ούτε ένα ευρώ για την 7η επαρχιακή. Η 7η και η συνέχισή της προς Αρχαία Μεσσήνη είναι η προτεραιότητα.

Είναι απαγορευτικό και εγκληματικό να δοθούν εκατομμύρια ευρώ, όπως ετοιμάζεται να δοθούν για το δρόμο Μηλέα - Γιάτρισσα, ενώ δεν θα πέσει ευρώ στην 1η επαρχιακή οδό, τον κεντρικό επαρχιακό δρόμο της Μάνης, που οδηγεί στην Καρδαμύλη και τη Στούπα και συνδέει τη Μεσσηνία με τη Λακωνία, τη Μεσσηνιακή με τη Λακωνική Μάνη. Η 1η επαρχιακή είναι η προτεραιότητα.

Αυτά είναι αυτονόητα και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Με λογικές ικανοποίησης ημετέρων, τοπικιστικών και προσωπικών προταγμάτων, με γνώμονα τα ψηφαλάκια, οι δρόμοι της Μεσσηνίας θα παραμένουν στενοί κι επικίνδυνοι και η ανάπτυξη θα παρακάμψει και πάλι τον τόπο μας.