Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020 15:30

Διαδίκτυο και γονείς

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αν μπει κανείς στην ελληνική ανοικτή γραμμή SafeLine.gr για να αναζητήσει συμβουλές στην ενότητα “Διαδίκτυο και γονείς”, η πρώτη συμβουλή που θα διαβάσει είναι: “Μην αποτρέπετε το παιδί σας από το να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο.

Ενημερώστε το για τους κινδύνους που κρύβει και μάθετέ το να προστατεύεται από αυτούς”.

Παρόλο όμως που η ασφάλεια στο Διαδίκτυο είναι σημαντική για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, αρκετοί γονείς δεν κάνουν τίποτα για να τα προστατέψουν ενημερώνοντάς τα για την ορθολογική του χρήση, θέτοντας περιορισμούς ως ενήλικοι, αλλά και λειτουργώντας παράλληλα οι ίδιοι ως παράδειγμα όσον αφορά την παρουσία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, πολλοί γονείς δεν κατανοούν πως τα βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν να βλάψουν τα παιδιά και πως αυτό που ενδιαφέρει είναι η σωστή χρήση και όχι ο αποκλεισμός των παιδιών και εφήβων από τη χρήσιμη και απαραίτητη τεχνολογία του Διαδικτύου. Δεν χρειάζονται ακραίες αντιδράσεις και συμπεριφορές από τη μεριά των γονιών, όμως πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στα παιδιά τους ότι υπάρχουν όρια και αυτά τηρούνται χωρίς αστερίσκους.

Βέβαια, για να συμβεί αυτό πρέπει πρώτοι οι γονείς να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση, αλλά και να έχουν τη σωστή ενημέρωση και άποψη για τους δικτυακούς τόπους όπου σερφάρει το παιδί τους. “Μάθετε, ενημερωθείτε, δράστε ανάλογα. Η πρόληψη σώζει ζωές”, είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσει στους γονείς, οι οποίοι όπως έδωσαν απλόχερα την πρόσβαση στο Διαδίκτυο να δώσουν τις αντίστοιχες δραστηριότητες στα παιδιά τους, ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα στην επιλογή και να αυξήσουν τις πιθανότητες τα παιδιά να ξεκολλήσουν από τις εθιστικές συμπεριφορές των games και του Διαδικτύου. Δραστηριότητες, όπως ποδήλατο, στίβος, κολύμπι κ.ά. για αυτονομία και ανεξαρτησία. Τέχνες, συμμετοχή σε εθελοντικές οργανώσεις, αθλητισμός, για επιβεβαίωση και ενίσχυση αυτοεκτίμησης. Ομαδικά αθλήματα, παρέες, για κοινωνική ένταξη. Μουσική, χορός, θέατρο, για διασκέδαση...

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020 14:06