Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2020 19:01

Η δημόσια υγεία εξακολουθεί να νοσεί στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

“Πάρτε το θέμα της υγείας στα χέρια σας”, ζήτησαν οι γιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας από το Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίασή του στις 4 Μαρτίου, πριν από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μου στην “Ε”, η πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας Εφη Γεωργιοπούλου, επικεφαλής και άλλων γιατρών - μελών του Δ.Σ. του σωματείου, κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο, τους δήμους της Μεσσηνίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τους τοπικούς φορείς να πάρουν το θέμα της υγείας στα χέρια τους και να διεκδικήσουν την αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη στην Περιφέρεια, με νοσοκομεία σε κάθε νομό και με κλινικές που θα λειτουργούν μόνο αν είναι πλήρως στελεχωμένες.

Δεν ξέρω αν οι αυτοδιοικητικοί φορείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, αλλά το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Η πράξη έδειξε ότι δεν υπήρξε καμία βελτίωση και παρά την επέλαση του κορονοϊού, το νοσοκομείο παραμένει ανοχύρωτο και η δημόσια υγεία εξακολουθεί να νοσεί στον τόπο μας. Η πρόεδρος είχε παρατηρήσει τότε πως η υποστελέχωση έχει ως συνέπεια την υπερεργασία των γιατρών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ιατρικά σφάλματα και αυτά να προκαλέσουν θανάτους.

Η κ. Γεωργιοπούλου είχε επισημάνει πως τον τελευταίο καιρό υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα με την υποστελέχωση των κλινικών και είχε μιλήσει, μεταξύ άλλων, για την ανάγκη στελέχωσης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, για τους γιατρούς στις δύο Παθολογικές Κλινικές που εργάζονται 15 εικοσιτετράωρα το μήνα και το σοβαρό πρόβλημα στην Καρδιολογική Κλινική, όπου οι γιατροί κάνουν 9 εικοσιτετράωρα το μήνα.

Εξι μήνες μετά και με τον κορονοϊό να ξαναφουντώνει, η κατάσταση παραμένει δραματική.

Προχθές το απόγευμα, σε συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, η διευθύντρια της Α’ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Νικολέττα Αποστολοπούλου τόνισε πως “έχουμε εκπέμψει SOS και κανείς δεν μας ακούει”, ενώ ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Κώστας Αποστολόπουλος μίλησε για σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης κι επεσήμανε πως είχε ζητήσει να προκηρυχθούν 4 θέσεις παθολόγων, αλλά προκήρυξαν νεφρολόγους.

Γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγωνία και την ανησυχία τους ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας που ορίστηκε ως νοσοκομείο Covid, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κορονοϊού, τη στιγμή που οι Παθολογικές Κλινικές δεν μπορούν να βγάλουν πρόγραμμα εφημεριών.

Το θέμα της υγείας είναι πολύ σοβαρό και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου οφείλει να το πάρει αλλιώς, να το πάρει πραγματικά στα χέρια της, για να θωρακιστεί η δημόσια υγεία στη Μεσσηνία.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2020 14:49