Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2020 18:10

Ηρθε η ώρα για αναδιάρθρωση της σταφίδας και του σύκου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

“Να βασιστούμε στις παραδοσιακές καλλιέργειες. Να επανέλθουμε στη διάρθρωση μιας αγροτικής τυπικής εκμετάλλευσης παλαιά, όπου υπήρχαν ο αμπελώνας, ο σταφιδεώνας, ο συκεώνας, ο ελαιώνας και τα κηπευτικά”, προτείνει ο υπό συνταξιοδότηση διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος.

Μεταξύ άλλων, προτρέπει “να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο κομμάτι του σύκου που είναι μια πολύ δυναμική και εξωστρεφής καλλιέργεια” και σημειώνει: “Επιτέλους να εγκριθεί το πρόγραμμα ανανέωσης κι εγκατάστασης νέων συκεώνων. Η υπηρεσία μας έχει καταθέσει κοστολογημένο πρόγραμμα για τη Μεσσηνία και όσον αφορά την εγκατάσταση και όσον αφορά την ανανέωση των γερασμένων συκεώνων”.

Το θέμα της αναδιάρθρωσης της συκοκαλλιέργειας επισημαίνει και ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου.

Για την προοπτική της σταφίδας και την ανάγκη αναδιάρθρωσης ο πρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίας Γιώργος Λαζόγιαννης σημειώνει: “Είναι μεγάλο έγκλημα η μονοκαλλιέργεια της ελιάς. Πρέπει να γίνει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και να δώσει η Πολιτεία ό,τι μας δίνει στα αμπέλια. Παρότι έχουμε κάνει προσπάθειες και με την προηγούμενη κυβέρνηση και με τη σημερινή, δεν έχουμε βρει ανταπόκριση. Το κράτος πρέπει να δείξει ενδιαφέρον για να κρατηθεί το προϊόν”.

Το θέμα της αναδιάρθρωσης της σταφίδας είχε θέσει ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος από το 2017, όταν σημείωνε ότι “οι παραγωγοί μπορούν να στηριχθούν και να μην εγκαταλείψουν τα χωράφια τους, με την ένταξη του προϊόντος στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπέλων, ώστε να ενισχυθούν και να προχωρήσουν σε νέες φυτεύσεις”.

Ηρθε η ώρα η Πολιτεία να πάρει αποφάσεις. Αν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος της χώρας εννοούν στην πράξη το ενδιαφέρον τους για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα που θα στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, οφείλουν να δράσουν. Εχουν υποχρέωση να υλοποιήσουν προγράμματα αναδιάρθρωσης των παραδοσιακών καλλιεργειών της σταφίδας και του σύκου, που είναι κυρίως εξαγωγικά προϊόντα. Με τα προγράμματα αυτά θα αντιστρέψουν την προβληματική κατάσταση της μονοκαλλιέργειας της ελιάς, που με τη χαμηλή τιμή του ελαιολάδου δοκιμάζει σκληρά τους αγρότες. Με αναδιάρθρωση στη σταφίδα και στο σύκο οι παραδοσιακές αυτές καλλιέργειες θα αποκτήσουν τη δυναμική που πρέπει και θα στηρίξουν ουσιαστικά τους νέους ανθρώπους που επέλεξαν να μείνουν στα χωριά της Μεσσηνίας.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2020 14:43