Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020 13:56

Τα εγκλήματα της ΜΟΛΑΚ και της Μαραθόλακκας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ενα ακόμα επεισόδιο στο κακόγουστο και αντιπαθητικό σίριαλ της Μαραθόλακκας παίχτηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

Μιλάμε για την προβληματική προσωρινή διαχείριση σκουπιδιών στον Ταΰγετο, που ξεκίνησε το 2003 με ορίζοντα λίγων χρόνων, για να σωθεί η πόλη από τα βουνά των σκουπιδιών, αλλά… αισίως μπαίνουμε στον 18ο χρόνο και κανείς δεν ξέρει πόσο ακόμα θα συνεχιστεί.
Η συζήτηση αυτή τη φορά αφορούσε τα στραγγίδια που με τις βροχές φτάνουν στο Νέδοντα και καταλήγουν στη θάλασσα. Ομόθυμα το Δημοτικό Συμβούλιο είπε -και άμεσα πρέπει να γίνει πράξη- να υλοποιηθούν τα έργα που απαιτούνται για να σταματήσει η ρύπανση και τα στραγγίσματα να μαζεύονται στη Μαραθόλακκα.
Για να μην κοροϊδευόμαστε και για να το πούμε άλλη μια φορά ξεκάθαρα: Η διαχείριση στη Μαραθόλακκα είναι προβληματική και πλέον έχει ξεπεράσει τα όριά της. Δημοτικό Συμβούλιο και δημοτική αρχή οφείλουν να παρεμβαίνουν και να κάνουν ό,τι κρίνεται αναγκαίο για να περιορίζεται, όσο είναι δυνατόν, η επιβάρυνση στην περιοχή του Ταϋγέτου, στο ευρύτερο φυσικό περιβάλλον και στην πόλη της Καλαμάτας.
Το έγκλημα ήταν ότι καταργήθηκε η ΜΟΛΑΚ και δεν δούλεψε παρά τον εκσυγχρονισμό της και τα χρήματα που δαπανήθηκαν γι’ αυτόν το σκοπό. Με τη ΜΟΛΑΚ η διαχείριση των σκουπιδιών στο Δήμο Καλαμάτας θα ήταν πιο αξιοπρεπής, με λιγότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση,
Το χειρότερο είναι ότι η Πολιτεία, οι θεσμικοί φορείς πάνω από το δήμο αδιαφόρησαν, δεν έκαναν το καθήκον τους, δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους. Περιφέρεια, ΦΟΔΣΑ (συλλογικό όργανο των δήμων να σου πετύχει) και υπουργείο Περιβάλλοντος δεν ασχολήθηκαν με τη Μαραθόλακκα, δεν φρόντισαν τα δέματα των σκουπιδιών να μεταφερθούν και να τύχουν επεξεργασίας σε νόμιμους χώρους ή αδειοδοτημένες μονάδες.
Τραγικό παράδειγμα, τα χιλιάδες δέματα στον Αγιο Νικόλαο της Πύλου, όπου παρά το ρίσκο και το πολιτικό κόστος που ανέλαβε ο δήμος, τα δέματα έμειναν στην περιοχή και “θάφτηκαν” εκεί με την αποκατάσταση της χωματερής. Ο Δήμος Πύλου, όταν αποδέχθηκε το δεματοποιητή παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, είχε πάρει διαβεβαιώσεις ότι τα δέματα θα απομακρυνθούν.
Μήπως κάτι τέτοιο θα γίνει τελικά στη Μαραθόλακκα; Θα είναι έγκλημα, όπως έγκλημα είναι που τόσα χρόνια τα δέματα παραμένουν στον Ταΰγετο και αυξάνονται. Για να δούμε πώς και πότε θα σταματήσει το έγκλημα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020 09:36