Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021 22:30

Να έρθουν οι μαθητές κοντά στην τοπική τους Ιστορία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Δημήτρη Πλεμμένου

Αφιερωμένο στην Ελληνική Επανάσταση είναι το 2021 λόγω της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από εκείνα τα ιστορικά γεγονότα, σε μία συγκυρία πάντως που λόγω του κορονοϊού δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν με τον απολύτως δέοντα τρόπο όλα όσα οδήγησαν στην απελευθέρωση και μετέπειτα στην ίδρυση του ελληνικού κράτους.
Παρόλα αυτά δεν είναι λίγες οι επετειακές εκδηλώσεις που δίνουν αρκετές ευκαιρίες για να γνωρίσουμε καλύτερα και από διάφορες οπτικές γωνίες όσα έγιναν εκείνα τα χρόνια. Παράλληλα όμως αναδεικνύεται με εμφατικό τρόπο και η ανάγκη ανάδειξης της τοπικής Ιστορίας για τον κάθε τόπο. Παρά τις προσπάθειες, που ανά φάσεις έχουν γίνει σε διάφορες περιοχές, φαίνεται ότι η έλλειψη οργανωμένου πλαισίου δεν δίνει τη δυνατότητα μαθητές διαφόρων ηλικιών να έρθουν πιο κοντά σε γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν εκατοντάδες χρόνια στην περιοχή τους ή και σε σημεία όπου σήμερα όλοι κινούμαστε αλλά τα αγνοούμε.
Πριν λίγες εβδομάδες κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στην Αθήνα του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίου του Γιάννη Μπίρη για τα κάστρα και τα οχυρά στη Μεσσηνία, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας κατά τον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε: “Λυπάμαι που το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν είναι έτσι προσανατολισμένο ώστε τα παιδιά μας και στη Μεσσηνία και σε άλλες περιοχές δεν διδάσκονται την τοπική Ιστορία. Να ξέρουν για παράδειγμα τα παιδιά της Πύλου τι είναι ακριβώς το Νιόκαστρο και το Παλαιόκαστρο και τι ρόλο έπαιξαν διαχρονικά για την ευρύτερη περιοχή”.
Λίγα 24ωρα αργότερα, κατά την παρουσίαση του επετειακού τόμου του καθηγητή Θανάση Χρήστου για το 1821, που εκδόθηκε από τον Δήμο Καλαμάτας, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την άκρως ενδιαφέρουσα τοποθέτησή του ανέφερε ότι “καλό θα ήταν οι εκπαιδευτικοί να διοργανώνουν μια φορά το χρόνο εκδρομή στο Μανιάκι, ώστε μαζί με τους μαθητές τους να μπορούν να γνωρίσουν τον ιστορικό αυτό τόπο”.
Ετσι όπως είναι δομημένο το σύστημα αυτή τη στιγμή ο τρόπος γνωριμίας των μαθητών με διάφορες πτυχές της τοπικής Ιστορίας επαφίεται στη διάθεση του κάθε εκπαιδευτικού. Αν δεν μπορεί πάντως το υπουργείο Παιδείας κεντρικά να συντονίσει τέτοια προγράμματα για τα σχολεία της χώρας, θα ήταν τουλάχιστον πολύ ενδιαφέρον να οργανωθεί κάτι σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.
Η βιωματική γνώση της τοπικής Ιστορίας βάζει τις βάσεις για την όσο πιο ευχάριστη εκμάθηση και της γενικότερης Ιστορίας του τόπου.