Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022 22:47

Οι δρόμοι να ενώνουν και όχι να χωρίζουν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Του Δημήτρη Πλεμμένου

Η κάθετη σύνδεση των δύο μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της Πελοποννήσου είναι τις τελευταίες εβδομάδες στο προσκήνιο, με τη συζήτηση να έχει φουντώσει σε διάφορα μέτωπα. Μετά τη δρομολόγηση του πολύπαθου και πολυσυζητημένου Πάτρα - Πύργος αναπόφευκτα ζεσταίνεται εκ νέου η κουβέντα για τη δημιουργία σύγχρονου οδικού δικτύου, που θα συνδέσει τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα με την Ολυμπία Οδό, πέραν φυσικά της υπάρχουσας σύνδεσης μέσω της Κορίνθου - Πατρών.
Τρία λοιπόν είναι τα υποψήφια οδικά τμήματα και όλα έχουν τους δικούς τους υποστηρικτές για διαφορετικούς λόγους το καθένα:
- Το Καλό Νερό - Τσακώνα, που πέρα από τη σύνδεση των δύο αυτοκινητοδρόμων εξυπηρετεί και την περιοχή της Τριφυλίας, μειώνοντας παράλληλα και την απόσταση από την Καλαμάτα.
- Ο δρόμος Λεύκτρο - Αρχαία Ολυμπία, που στο χρηματοδοτικό πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης στη Μεγαλόπολη, προτείνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου να κατασκευαστεί για να αποτελέσει ουσιαστικά έναν άξονα που θα συνδέσει τα επόμενα χρόνια το λιμάνι του Γυθείου με αυτό του Κατάκολου.
- Ο δρόμος Τρίπολη - Βυτίνα - Αρχαία Ολυμπία, που ξεκίνησε το… 1936 για να φέρει πιο κοντά σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους (Αρχαία Ολυμπία, Μυκήνες, Επίδαυρος) και όπου κατά περιόδους έχουν γίνει διάφορες σημειακές παρεμβάσεις χωρίς ουσιαστικά μέχρι σήμερα να έχει μετατραπεί σε ένα αξιόπιστο οδικό δίκτυο.
Στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης λοιπόν κάθε πλευρά αναπτύσσει τα δικά της επιχειρήματα, με σκοπό να πείσει για τη μεγαλύτερη αναγκαιότητα του… δικού της δρόμου. Ετσι σε όποιον παρακολουθεί απ’ έξω δίνεται η εντύπωση ότι έχει ξεσπάσει… πόλεμος ανάμεσα σε Τριφύλιους, Μεγαλοπολίτες και Γορτύνιους για τα… μάτια του δρόμου.
Όπως και να έχει, οι δρόμοι είναι για να ενώνουν και όχι για να χωρίζουν. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να παρουσιαστούν άμεσα τα ρεαλιστικά δεδομένα για κάθε ένα από αυτά τα οδικά τμήματα, ώστε όλα τα μέρη να αποκομίσουν πλήρη εικόνα και να καταστεί σαφές προς ποια λύση τελικά θα κατευθυνθούμε. Η αντίληψη όλων ότι “ο δρόμος πρέπει να περνάει από το χωριό μας” θυμίζει λάθη και καταστάσεις άλλων δεκαετιών και πρέπει να αντικατασταθεί από τη λογική “να έχουμε καλούς δρόμους, ώστε να φθάνουμε γρηγορότερα και ασφαλέστερα στον προορισμό μας”.