Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013 11:01

Οταν... θολώνει η διαφάνεια πλήττεται η δημοκρατία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η διαφάνεια έχει αξία όταν δε μένει στα λόγια και στα επικοινωνιακά παιχνιδάκια. Η διαφάνεια έχει αξία όταν δοκιμάζεται στην πράξη και επιβεβαιώνεται.

Η διαφάνεια έχει αξία όταν δε φοβάται τον έλεγχο και την κριτική. Η διαφάνεια έχει αξία όταν προηγείται απ' όλα αυτά κι επικρατεί χωρίς να την... παρακαλάς να εμφανιστεί κατόπιν αιτήματος.
Η δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων που αφορούν πληρωμένες ανακοινώσεις και καταχωρίσεις δημόσιων φορέων είναι κορυφαίο στοιχείο της δημοκρατίας. Είναι το στοιχείο που επιβεβαιώνει στην πράξη τη διαφάνεια και καταδεικνύει τη σχέση της εξουσίας με τα μέσα ενημέρωσης. Ειδικά όταν αφορά θεσμούς και μέσα της Περιφέρειας. Επιβεβαιώνει την ελευθεροτυπία και την ανεξαρτησία του Τύπου. Ξεκαθαρίζει αν υπάρχει διαπλοκή.
Δεν είναι θέμα... αντιδικίας ή διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και εκπροσώπων της εξουσίας. Είναι πρωτίστως θέμα της κοινωνίας, που ζητεί όλα τα θέματα να είναι στο φως, πάνω στο τραπέζι. Οχι συμφωνίες κάτω από τραπέζι. Είναι θέμα πολιτικής ηθικής αλλά και νομιμότητας: Υπάρχουν νόμοι που πρέπει να εφαρμόζονται. Ισχύουν διατάξεις που καθορίζουν ποιοι δικαιούνται ανακοινώσεις και καταχωρίσεις. Η εξουσία δεν κάνει... χάρη, δε μοιράζει μέρος μιας πίτας που φτιάχνει στο σπίτι της. Ούτε τα μέσα ενημέρωσης οφείλουν να σκύβουν και να τη λιβανίζουν για να πάρουν όσα δικαιούνται. Αυτά είναι θέματα ρυθμισμένα με νόμους.
Πρόκειται λοιπόν για ζήτημα όχι μόνο ηθικής, αλλά και ισονομίας. Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς την πίτα του κράτους ή της Ε.Ε. για να κάνεις τα δικά σου παιχνιδάκια, να ανταμείβεις τα λιβανιστήρια σου και τα πρόθυμα παπαγαλάκια, τιμωρώντας όσους δεν πειθαρχούν... στις υποδείξεις. Στην κρίση που έχουμε φτάσει και ζούμε, τέτοια φαινόμενα προκαλούν και εξοργίζουν.
Η διαφάνεια δεν είναι μια έννοια-"λάστιχο", αόριστη, αόρατη, γενική κι αφηρημένη. Οταν μένει στα λόγια, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας. Η εξουσία που λέει πως θέλει τη διαφάνεια... δεν μπορεί να φοβάται αυτή τη δημοσιότητα, τη δημοσιοποίηση των στοιχείων. Οταν την αρνείται, πλήττεται ευθέως η δημοκρατία.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013 11:06
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Which side are you on? Ευγένεια: είδος προς εξαφάνιση »