Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023 20:33

Η κοινή λογική και τα κομματικά ψηφοδέλτια στους δήμους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

“Με ευθύνη ως Δίκτυο Κοινοτήτων εκφράσαμε τις απόψεις με αποδέκτες όλους τους Έλληνες βουλευτές και στο παρά πέντε σώθηκε τουλάχιστον το αυτονόητο. Σε κάθε χωριό να εκλέγεται το κοινοτικό συμβούλιο που θα πλειοψηφήσει ανά κοινότητα και όχι αυτό που ανήκει στην πλειοψηφία ανά δήμο. Τόσο απλά, τόσο δημοκρατικά. Ευτυχώς διασώθηκε η κοινή λογική!”.

Αυτό επεσήμανε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας και είχε απόλυτο δίκιο. Διασώθηκε η κοινή λογική, η δημοκρατία και το Σύνταγμα, που θέλει τον κυρίαρχο λαό να αναδεικνύει με την ψήφο του τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης, αυτούς που θέλει να τον εκπροσωπήσουν και να έχουν την ευθύνη της διοίκησης και της διεκδίκησης στην κοινότητα.

Με τη ρύθμιση αυτή πλέον οι κάτοικοι των κοινοτήτων από 201 μέχρι και 1.000 κατοίκους θα εκλέγουν τον πρόεδρο και το συμβούλιο της κοινότητας που επιθυμούν. Δεν χρειάζεται πλέον να διορίζεται ο πρόεδρος από τον δήμαρχο κόντρα στη βούληση των πολιτών. Η ψήφος των κατοίκων των χωριών έχει την ίδια αξία με αυτή των κατοίκων των πόλεων.

Ωστόσο και με τις ρυθμίσεις της Μεγάλης Εβδομάδας, της τελευταίας κυριολεκτικά στιγμής, καταργήθηκε η ξεχωριστή κάλπη για την ανάδειξη κοινοτικών αρχών, προέδρων και συμβουλίων κοινοτήτων. Οι υποψήφιοι στις κοινότητες είναι πλέον παραταξιακοί, κομματικοί. Αποτελούν μέρος του ψηφοδελτίου του υποψηφίου δημάρχου, που θα πρέπει να έχει και υποψηφίους ανά κοινότητα, να συμπληρώσει τουλάχιστον το 60% του συνολικού αριθμού. Διαφορετικά το ψηφοδέλτιο ακυρώνεται και ο υποψήφιος δήμαρχος δεν μπορεί να διεκδικήσει την εκλογή του. Και για να περιοριστούν υποψήφιοι δήμαρχοι με ανεξάρτητη φωνή, χωρίς κομματική στήριξη ή επιρροή, 3μελές συμβούλιο θα εκλέγεται στις κοινότητες από 201 κατοίκους και όχι από 301 που προβλεπόταν αρχικά -ρύθμιση που θα δυσκολέψει και θα αποτρέψει τους ανεξάρτητους υποψηφίους. Και αυτός ήταν ο στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Μάλιστα, στην τελευταία ρύθμιση του υπουργείου δεν ξεκαθαρίστηκε πώς θα εκλέγεται ο πρόεδρος και η πλειοψηφία των συμβουλίων στις κοινότητες από 1.000 κατοίκους και πάνω. Αλήθεια χρειάζονται συμβούλια σε κοινότητες με πάνω από 2.000 κατοίκους;

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023 20:53