Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023 20:45

Ολιστική αντιμετώπιση και της διάβρωσης του Μεσσηνιακού Κόλπου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιάννη Σινάπη

Στην Καλαμάτα θα βρίσκεται αύριο και μεθαύριο κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων επιστημονικών ομάδων εργασίας, που συγκρότησε η Παγκόσμια Τράπεζα για την παροχή υποστήριξης και τεχνικής βοήθειας για το παράλιο μέτωπο του δήμου (από Μικρή Μαντίνεια έως Πάμισο).

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι “έχουμε ξεκάθαρα τοποθετηθεί όχι με λόγια αλλά με πράξεις συγκεκριμένες, που οδηγούν στην ανάδειξη και αξιοποίηση ολιστικά του παράλιου μετώπου της Καλαμάτας ως μέρους συνολικά του παραθαλάσσιου μετώπου από Κιτριές έως Πεταλίδι και Κορώνη”.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ν. Μπασακίδης διευκρίνισε ότι πέρα από την αξιοποίηση και την ανάδειξη θα εξεταστούν και τα ζητήματα της αντιδιαβρωτικής προστασίας των ακτών -ζητήματα σοβαρά που δεν μπορούν να παραμεληθούν.
Μέχρι τώρα το σοβαρό πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών του Μεσσηνιακού Κόλπου αντιμετωπίζεται αποσπασματικά και δεν δίνεται λύση, με αποτέλεσμα όταν επιχειρείται και προστατεύεται τελικά μια περιοχή που κινδυνεύει, το πρόβλημα να μετακινείται πιο δίπλα. Αυτό έχει γίνει στη Μικρή Μαντίνεια, όπου το ζήτημα της διάβρωσης της βραχώδους ακτής που βρίσκεται κοντά στον δρόμο προς τις Κιτριές, έχει αφεθεί στην τύχη του. Και κάποια στιγμή, αν δεν ληφθούν μέτρα και δεν γίνουν έργα, θα κινδυνεύσει ο δρόμος. Ακόμα, πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η προστασία του Κορδία στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας, όπου ο οικισμός σώθηκε, αλλά έγινε πρόσχωση της ακτής και η διάβρωση μετακινήθηκε πιο δυτικά, προς τη Διασπορά.

Με την ευκαιρία της ανάδειξης του παράλιου μετώπου πρέπει να σταματήσει η αποσπασματική αντιμετώπιση και να εξεταστεί μια συνολική λύση, να μελετηθεί συνολικά ο Μεσσηνιακός Κόλπος, ώστε να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα της διάβρωσης. Και αυτό γιατί παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και στη δυτική πλευρά, στο Πεταλίδι, όπου έχει μελετηθεί και προγραμματίζεται μεγάλο έργο.

Αρμόδια πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας πρέπει να έχουν τον καθοριστικό λόγο και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να είναι η πρωτοβουλία για την προστασία του Μεσσηνιακού Κόλπου. Ολιστική αντιμετώπιση και της διάβρωσης του Μεσσηνιακού Κόλπου.