Τρίτη, 11 Ιουλίου 2023 18:11

“Αδειασμα” που πρέπει να αιτιολογήσει προσωπικά ο Μητσοτάκης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

 

Ως… κλειδωμένη παρουσιάζεται από διάφορες πλευρές τις τελευταίες ημέρες η υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού για την Περιφέρεια Πελοποννήσου με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί πολύ σύντομα.

Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, πρόκειται ξεκάθαρα για “άδειασμα” του Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος όχι απλώς θεωρείτο άτομο πολύ κοντά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ήταν ένας εκ των πρώτων 10 που έβαλαν υπογραφή υπέρ της υποψηφιότητάς του στις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία της Ν.Δ. το φθινόπωρο του 2015. Όσες φορές μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε… κάτω από το αυλάκι (και όχι μόνο) οι σχέσεις των δύο ανδρών φαίνονταν άριστες, με τον πρωθυπουργό στην προηγούμενη θητεία του να έχει ουκ ολίγες φορές εκφραστεί θετικά για τη διοίκηση Νίκα στην Πελοπόννησο. Παράλληλα σε δήλωσή του το προηγούμενο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι όσοι εκ των εν ενεργεία περιφερειαρχών το επιθυμούν, θα είναι ξανά υποψήφιοι.

Οι πιέσεις του συστήματος Σαμαρά να τεθεί στο περιθώριο ο Νίκας δεν είναι καινούργιες και άλλωστε ακόμα και μετά τη σκηνοθετημένη χειραψία ανακωχής εκείνο το πρωί της 6ης Σεπτεμβρίου 2018 στο “Platea” -που ουσιαστικά έγινε για καθαρά συμβολικούς λόγους- κανείς νοήμων δεν πείστηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε αποκατάσταση σχέσεων. Αντιθέτως, το στρατόπεδο Σαμαρά φρόντιζε με τον τρόπο της να χρησιμοποιεί εκείνη τη στιγμή ως ταπείνωση για τον Νίκα, “που έσκυψε το κεφάλι για να είναι υποψήφιος”.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να θέλει να διατηρήσει τα ηνία της Πελοποννήσου τοποθετώντας υποψήφιο της απόλυτης αρεσκείας του στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο τα δικά του μηνύματα. Και μπορεί να πει κανείς ότι καλά κάνει, αφού μπορεί και αφού του αφήνουν περιθώρια.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει πλέον προσωπικά να αποσαφηνίσει τους λόγους για τους οποίους κλείνει την πόρτα στον “φίλο” του Παναγιώτη Νίκα, τον οποίο μάλιστα αν υπήρχαν άλλοι λόγοι να μην τον στηρίξει, θα έπρεπε εγκαίρως να τον είχε προστατεύσει πριν τις εθνικές εκλογές.

Όσο για τον Δημήτρη Πτωχό, από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί επισήμως η υποψηφιότητά του θα πρέπει μέσα σε λίγες εβδομάδες να τρέξει ώστε να καλύψει έδαφος σε όλη την Περιφέρεια και να δείξει ότι δεν ετεροπροσδιορίζεται πολιτικά μόνο από τον Αντώνη Σαμαρά.

Από εδώ και πέρα, αν δεν αλλάξει κάτι στο… 90’, μένει να αποσαφηνιστεί εάν ο Νίκας θα εμμείνει στη στάση του να είναι υποψήφιος ακόμα και χωρίς τη “γαλάζια” στήριξη και εάν τελικά με όλες αυτές τις καραμπόλες θα ξαναμπεί από το… πουθενά στο κάδρο διεκδίκησης της Περιφέρειας ο Τατούλης.