Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2023 19:34

Ποιοι εκλέγονται δήμαρχοι και σύμβουλοι

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Οι τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές έστειλαν μήνυμα και αποτέλεσαν ένα ακόμα μάθημα πολιτικής και ζωής. Επιβεβαίωσαν τι πρέπει να έχει ένας υποψήφιος δήμαρχος και ένας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για να εκλεγούν, με βάση τα πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα της εποχής.

Ο υποψήφιος αν είναι δήμαρχος για να επανεκλεγεί πρέπει να έχει κάνει έργο. Να έχει τηρήσει τις περισσότερες από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Να έχει ολοκληρώσει τα έργα που ξεκίνησε, να έχει προωθήσει κοινωνικές δράσεις και πολεοδομικά σχέδια, να έχει θωρακίσει αντιπλημμυρικά όσο το δυνατόν περισσότερο τον δήμο του και να έχει αντιμετωπίσει τα βασικότερα ζητήματα της καθημερινότητας (σκουπίδια, φωτισμό, λακκούβες, αγροτικούς δρόμους).

Ομως, δήμαρχος μπορεί να εκλεγεί και ένας υποψήφιος που καλοχαιρετάει όλο τον κόσμο, δίνει το «παρών» σε κοινωνικές εκδηλώσεις, είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας που ακούει όλους τους δημότες και δεν χαλάει εύκολα χατίρι. Δήμαρχος μπορεί να εκλεγεί και ένας αυτοδιοικητικός που τα λέει χύμα, που φωνάζει και κάνει θόρυβο, που βρίζει πρόσωπα που προβάλλει η τηλεόραση και είναι… πολύ μαλακά, που δηλώνει... αρσενικός και δυναμικός και μπορεί να χαστουκίσει και κάποιον συνδημότη του που θα του διαμαρτυρηθεί για παραλείψεις του, που οδήγησαν στην ταλαιπωρία του ίδιου (του διαμαρτυρόμενου) και άλλων δημοτών.

Σύμβουλος μπορεί να εκλεγεί ένας αντιδήμαρχος που είναι ανθρώπινος και ακούει και συζητάει με δημότες, προκειμένου να δώσει λύσεις σε προβλήματα. Σύμβουλος, όμως, μπορεί να εκλεγεί αυτοδιοικητικός που κλείνει λακκούβες, που ρίχνει τσιμεντάκια, που κόβει χορτάρια, που κάνει μικροεξυπηρετήσεις και διορίζει κόσμο που έχει ανάγκη με 2μηνα, 8μηνα και προγράμματα για εξασφάλιση σύνταξης.

Σύμβουλος κινδυνεύει να μην εκλεγεί και δεν θα εκλεγεί αυτοδιοικητικός που αναλαμβάνει τα μεγαλόπνοα και φιλόδοξα προγράμματα του δήμου, γιατί τα υλοποιεί από το γραφείο και δεν έρχεται σε επαφή με κόσμο, που θέλει εξυπηρέτηση.

Και τέλος, σύμβουλος εκλέγεται πιο εύκολα ένας νεοδημοκράτης και πέρα από τους συνήθεις γνωστούς νικητές μπορεί να εκλεγεί και κάποιος νέος, πρωτοεμφανιζόμενος με καλό πέρασμα στην κοινωνία.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2023 20:26