Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2013 21:01

Διεκδικώντας την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Στο προσκήνιο της τοπικής επικαιρότητας βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η πρόθεση του Δήμου Καλαμάτας να διεκδικήσει για την πόλη τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021.

Κάτι στο οποίο είχαμε από τις 26 Σεπτεμβρίου αναφερθεί, από αυτή εδώ τη στήλη. Είχαμε τότε σημειώσει μεταξύ άλλων ότι μάλλον η Τρίπολη μας έπιασε στον ύπνο και πρόλαβε να κινηθεί γρηγορότερα. Από ό,τι φαίνεται θα ήταν τελικά καλύτερο να λέγαμε ότι μάλλον η γρηγοράδα των Αρκάδων... ξύπνησε τους ιθύνοντες στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, εκτός κι αν κάποιος ισχυριστεί ότι είχαν γίνει και νωρίτερα κινήσεις, οι οποίες για λόγους τακτικής παρέμεναν μυστικές. 

Πλέον κρατάμε την πρόθεση να διεκδικήσει και η Καλαμάτα τη φιλοξενία αυτού του θεσμού: ένα θέμα για το οποίο χθες βράδυ είχε προγραμματιστεί συνάντηση σχετικά με την οργάνωση της διεκδίκησης. Για τα πλεονεκτήματα και τα επιχειρήματα υπέρ της καλαματιανής υποψηφιότητας είναι περιττό να μιλήσουμε. Θα πρέπει όμως άμεσα να ξεκινήσει η συζήτηση για τις υποχρεώσεις που δημιουργεί στην Καλαμάτα. Και φυσικά δεν αναφερόμαστε μόνο στο διαδικαστικό επίπεδο, αλλά στο ουσιαστικό. 

Πολλές από αυτές τις υποχρεώσεις, πάντως, ταυτίζονται με κινήσεις που πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν και με αφορμή τη μετατροπή της πόλης σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Κινήσεις, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για την υποδοχή όλο και περισσότερων επισκεπτών χρόνο με το χρόνο. Και αν κάποιοι νομίζουν ότι το 2021 είναι αρκετά μακριά, κάνουν λάθος. Αλλωστε πολλά θα πρέπει να έχουν ήδη γίνει μέχρι το 2015, οπότε και θα κινηθούν επίσημα οι διαδικασίες επιλογής. Ηδη φυσικά υπάρχει ένας αντίπαλος, η γειτονική Τρίπολη, με τους αρμόδιους εκεί να βρίσκονται κατά τα φαινόμενα ένα “κλικ” πιο μπροστά σε προετοιμασία, αλλά θεωρείται σίγουρο ότι θα ανοίξει η... όρεξη και άλλων ελληνικών πόλεων. 

 

Με τις κατάλληλες κινήσεις η αναγόρευση μιας πόλης σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης μπορεί να της δώσει μεγάλη ώθηση και προβολή σε διεθνές επίπεδο, που θα τα εξαργυρώνει για χρόνια. Μπορεί όμως να αφήσει πίσω και πληγές για χρόνια -όπως έγινε στην Πάτρα μετά το 2006- και να το... φυσάμε και να μην κρυώνει. Γι' αυτό χρειάζεται σαφές πλάνο βιωσιμότητας και σχεδιασμός για αυτά που πρέπει να ετοιμάσουμε, ώστε να καρπωθεί η Καλαμάτα όσα καλά μπορούν να προκύψουν από την ανάληψη ενός τέτοιου θεσμού διεθνούς βεληνεκούς.