Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2023 19:51

Οι ειδικοί, οι κόκκινες γραμμές και το μακροπρόθεσμο όφελος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του “Μορέα” στον Νέδοντα -εκείνη που απέρριψαν το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας (οριακά) και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Ο δήμαρχος δηλώνει ικανοποιημένος, γιατί προχωράει η μελέτη και θωρακίζεται αντιπλημμυρικά η πόλη. Στην αντίδραση και την απόρριψη της μελέτης από τις μειοψηφίες αντέταξε ότι “έχουμε τους ειδικούς. Εμείς οφείλουμε να ακούμε προσεκτικά τους ειδικούς. Και σύμφωνα με τις προτάσεις των ειδικών να πορευόμαστε”. Όμως επανέλαβε ότι “δεν δεχόμαστε τη μελέτη ακριβώς όπως μας την πρότειναν, αλλά υπάρχουν παρατηρήσεις και κόκκινες γραμμές, για τις οποίες προφανώς είμαστε ανυποχώρητοι σε αυτές”. Και περιμένει κατά τη διαδικασία της οριστικοποίησης της μελέτης να καταθέσει και πάλι και να υποστηρίξει τις κόκκινες γραμμές και τις παρατηρήσεις.

Αν αυτές οι κόκκινες γραμμές και οι παρατηρήσεις δεν γίνουν αποδεκτές, θα αντιδράσει η δημοτική αρχή, αμφισβητώντας τους ειδικούς; Ή θα ξεχάσει πως είμαστε ανυποχώρητοι σε αυτές;

Η Καλαμάτα έχει ανάγκη από αντιπλημμυρική θωράκιση. Και το έδειξαν ξεκάθαρα οι φονικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2016. Θα πρέπει να προστατευτούν, επιτέλους, οι περιοχές της πόλης που απειλούνται από το ρέμα Ελαφογκρέμι και τη λαγκάδα της Λεΐκων (στη Βαγγέλη Δράκου). Και θα πρέπει να αρθούν οι μεγάλες απειλές του Νέδοντα στο σκεπασμένο τμήμα με τα υποστυλώματα (Κιλκίς - 23ης Μαρτίου) και στην παλιά γέφυρα (Ιατροπούλου - Κλαδά).

Η τοπική κοινωνία, όμως, οφείλει να έχει άποψη για την πόλη, για την προοπτική και την ανάπτυξή της. Και μια τέτοια άποψη κατέθεσαν οι μειοψηφίες, προτείνοντας ήπιες και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις µε φράγματα στον Νέδοντα, που θα έχουν και μακροπρόθεσμο όφελος στην πόλη, παρεμβάσεις που ταιριάζουν σε μια κλιματικά ουδέτερη κι έξυπνη πόλη. Την ίδια αγωνία εξέφρασε και ο δήμαρχος με τις κόκκινες γραμμές.

Ελπίζουμε η αντιπλημμυρική θωράκιση να μην υπονομεύσει το μακροπρόθεσμο όφελος για την πόλη και τη μελλοντική περιβαλλοντική αξιοποίηση του Νέδοντα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2023 21:52