Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 13:26

Ξεκίνησε η... μάχη για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Μπορεί ακόμα να μην έχουν καταθέσει επισήμως φάκελο υποψηφιότητας για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, αλλά υπάρχει από νωρίς ο κίνδυνος της αλληλοεξουδετέρωσης των υποψηφιοτήτων.

Ο λόγος φυσικά για τις τρεις πόλεις της Πελοποννήσου, Τρίπολη, Καλαμάτα και Ναύπλιο (κατά σειρά εκδήλωσης ενδιαφέροντος), οι οποίες από ό,τι φαίνεται θα δώσουν τη δική τους μάχη και... όποιος αντέξει. Φυσικά σε αυτή τη μάχη οι τρεις πόλεις του Μοριά δεν θα παίξουν μόνες. Ηδη με μία πρόχειρη έρευνα ενδιαφέρον για τον ίδιο τίτλο έχουν ήδη εκδηλώσει ο Πειραιάς, η Ξάνθη και η Σύρος και έπεται συνέχεια. 

Προφανώς κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε κάποια πόλη να θέσει υποψηφιότητα για το θεσμό αυτό, αλλά σίγουρα μερικές ξεκινάνε από πλεονεκτικότερη θέση. Οσον αφορά το παράδειγμα της Πελοποννήσου, ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης κατά τα φαινόμενα κρύβει ευκαιρίες και παγίδες. Ευκαιρίες ανάπτυξης για την πόλη που πιθανόν θα αναλάβει τον τίτλο. Οι παγίδες όμως δυστυχώς προηγούνται της ανάθεσης, καθώς εφόσον ξεκινήσει ανταγωνισμός μεταξύ πόλεων της ίδιας περιφέρειας -με κοινωνικά, αλλά και πολιτικά χαρακτηριστικά-, τότε το παιχνίδι θα χαθεί από την αρχή. Θα ήταν ευχής έργον να υπήρχε μία υποψηφιότητα από την Πελοπόννησο, την οποία να ήθελε και να υποστήριζε ολόκληρη η περιφέρεια. Βασικό επιχείρημα των τριών υποψηφιοτήτων από την Πελοπόννησο είναι η ιστορικότητά τους και η σύνδεσή τους με την ελληνική Επανάσταση, αφού το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξή της. Από την άλλη πλευρά ο Πειραιάς θέτει μεταξύ άλλων σαν ιστορικό επιχείρημα τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Καλοί φυσικά οι συμβολισμοί, αλλά δυστυχώς από μόνοι τους δεν μπορούν να υποστηρίξουν την κάθε υποψηφιότητα. Θα παίξουν ρόλο κι άλλοι παράγοντες, οικονομικοί κυρίως, καθώς εκτός από φιέστα η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ως θεσμός είναι πάνω από όλα μπίζνα.

Μεγάλο ενδιαφέρον πάντως υπάρχει ήδη και στη Ρουμανία, η οποία θα φιλοξενήσει την έτερη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Κλουζ-Ναπόκα, Μπρασόφ, Αράντ, Βράιλα και Τιμισοάρα έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον ίδιο θεσμό.

 Οπως και να έχει, ο δρόμος ακόμα είναι μακρύς και σίγουρα απαιτείται σοβαρότητα. Κάθε πόλη έχει τα δικά της επιχειρήματα και... άκρες, τα οποία θα διαμορφώσουν την τελική κατάταξη. 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 13:44