Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2023 19:29

Οι τοπικοί φορείς να πάρουν το θέμα της υγείας στα χέρια τους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Το ζήτημα της δημόσιας υγείας είναι πολύ σοβαρό και μείζονος σημασίας για τους πολίτες. Κάποια στιγμή λοιπόν η Πολιτεία θα πρέπει να το θέσει σε προτεραιότητα. Η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει πολιτική, να βρει τις λύσεις για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα κενά σε γιατρούς και όχι μόνο, να καλυφθούν οι ανεπάρκειες και οι αδυναμίες.

Για μια ακόμα φορά σε κινητοποίησή τους γιατροί κι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και σε αυτό της Καλαμάτας ζήτησαν την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και διπλασιασμό του προσωπικού. Να προκηρυχθεί άμεσα το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων και στα δύο νοσοκομεία της Μεσσηνίας, να γίνουν μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων, μονιμοποίηση των συμβασιούχων που υπηρετούν στις δημόσιες μονάδες υγείας, ένταξη του επαγγέλματός τους στα βαρέα και ανθυγιεινά. Να θεσπιστούν ειδικά κίνητρα για την περιφέρεια, όπως έχουν προταθεί από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και γενικά οικονομικά κίνητρα, ώστε οι νέοι γιατροί να δείχνουν ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς για διορισμό στα νοσοκομεία και να μην επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα ή να μεταναστεύουν, για να βρουν αξιοπρεπή κι ελκυστική εργασία.

Θα θυμίσω ότι στις 4 Μαρτίου 2020, λίγες μέρες προ κορονοϊού, στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης γιατρών του νοσοκομείου με όλες τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να δημιουργήσει, είχε παρουσιάσει η πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας Εφη Γεωργιοπούλου. Η πρόεδρος, επικεφαλής και άλλων γιατρών - μελών του Δ.Σ. του σωματείου, είχε καλέσει το Δημοτικό Συμβούλιο, τους δήμους της Μεσσηνίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους τοπικούς φορείς να πάρουν το θέμα της υγείας στα χέρια τους και να διεκδικήσουν την αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη στην Περιφέρεια, με νοσοκομεία σε κάθε νομό και κλινικές που θα λειτουργούν μόνο αν είναι πλήρως στελεχωμένες.

Δυστυχώς, 3,5 χρόνια μετά η κατάσταση παραμένει ίδια και χειρότερη. Μήπως ήρθε η ώρα οι τοπικοί φορείς να πάρουν το θέμα της υγείας στα χέρια τους;

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2023 20:11