Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2023 21:00

Σοβαρές είναι ακόμα οι εκκρεμότητες στα ζητήματα υδροδότησης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιάννη Σινάπη

Είναι σημαντική εξέλιξη η χθεσινή υπογραφή της σύμβασης για την υλοποίηση του έργου κατασκευής νέας δεξαμενής υδροδότησης στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Καρβούνη, στο Πεδίο Βολής Καλαμάτας. Η δεξαμενή θα εξασφαλίσει την επαρκή υδροδότηση για τα πολλά επόμενα χρόνια του μεγαλύτερου μέρους της Καλαμάτας και της παραλιακής περιοχής από τη Βέργα μέχρι τις Κιτριές.

Θετικό είναι και το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες έφτασαν επιτέλους στην Καλαμάτα από την Κίνα τα πρώτα 4,5 χιλιόμετρα του έργου του νέου αγωγού μεταφοράς νερού Φ800 από τις πηγές Πηδήματος, για να ξεκινήσει ένα από τα πιο σημαντικά έργα του δήμου και της περιοχής.

Όμως τα θετικά αυτά νέα δεν πρέπει να συνοδευτούν από πανηγυρισμούς αλλά από μεγαλύτερη υπευθυνότητα και περισσότερη προσπάθεια, πίεση και διεκδίκηση. Γιατί ακόμα είναι ανοιχτά σοβαρά ζητήματα που αφορούν την υδροδότηση και την ποιότητα ζωής στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Σημαντικό τμήμα της Καλαμάτας, πάνω από 50 χιλιόμετρα δρόμων, εξακολουθεί να παραμένει με παλιό προβληματικό δίκτυο ύδρευσης, κάποια τμήματα μάλιστα με αμίαντο (είναι και μαντέμι και πλαστικό), καθώς οι δύο τελευταίες φάσεις αντικατάστασης του δικτύου (η γ’ και η δ’) από τη ΔΕΥΑΚ, συνολικού προϋπολογισμού 6 εκ. ευρώ, βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Και κανείς στον δήμο και τη ΔΕΥΑΚ δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε περίπου θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν τα έργα, ενώ η δ’ φάση δεν έχει καν ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, καθώς απορρίφθηκε η ένταξή της στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε στασιμότητα παραμένει και το θέμα της νέας σύγχρονης δεξαμενής ύδρευσης στο Πήδημα, αυτή που θα αντικαταστήσει την κατεστραμμένη που λειτουργούσε από το 1936(!) και λειτουργεί με προσωρινή λύση.

Είναι ακόμα και το θέμα της αξιοποίησης των νερών του Αγίου Φλώρου που θα ενισχύσουν τις πηγές Πηδήματος και θα εμπλουτίσουν το δίκτυο ύδρευσης του δήμου και του Συνδέσμου.

Όταν υλοποιηθούν όλα αυτά τα ζητήματα, δεν θα υπάρχει άγχος και αγωνία για την υδροδότηση του Δήμου Καλαμάτας.