Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 18:33

Ο θρησκευτικός τουρισμός εχέγγυο της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Η επεξεργασία ενός επιχειρησιακού σχεδίου για την ήπια τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας και κατ’ επέκταση την ποιοτική αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος, ήταν από τα σημεία που προσωπικά ξεχώρισα στην εισήγηση του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου το περασμένο Σάββατο στο 2ο Messinia Forum.

Ο κ. Χρυσόστομος ανέπτυξε στην ομιλία του το πώς θα μπορούσε να συμβάλει ο θρησκευτικός τουρισμός στην εν γένει τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Κάτι που απαιτεί καταρχάς μια στοιχειώδη οργάνωση όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου, ξεκινώντας από την καταγραφή των διαθέσιμων μνημείων και προσκυνημάτων με σύμμαχο τις ψηφιακές τεχνολογίες και τους σύγχρονους μεγάλους αυτοκινητόδρομους. 

Η αύξηση των θρησκευτικών τουριστικών ροών δεν μπορεί να βασίζεται σε διάσπαρτα αναστηλωμένα μνημεία (με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα αυτό του Ανδρομονάστηρου στην περιοχή της Ιθώμης), χωρίς παράλληλα να αξιοποιούνται κατάλληλα οι δυνατότητες που μπορεί να παρέχουν στην ανάπτυξη μειονεκτικών περιοχών. Εξάλλου, το πλήθος των αναστηλωμένων θρησκευτικών μνημείων της Μεσσηνίας και της Νότιας Πελοποννήσου αποτελεί τον πλέον αδιάψευστο μάρτυρα για την προχειρότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού και την απουσία ουσιαστικής στρατηγικής σε ό,τι έχει να κάνει με την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

Η ανάπτυξη διαφόρων μορφών θεματικού τουρισμού ως εργαλείου ανάπτυξης της περιοχής προϋποθέτει τη σύνδεση αυτών των ειδικών μορφών τουρισμού. Ο θρησκευτικός τουρισμός δεν μπορεί σε αυτή την προσπάθεια ανάδειξης και βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος

να συνδέεται αποκλειστικά με τους προσκυνητές μεγάλης ηλικίας, γιατί έτσι δεν δίνει τις δυνατότητες για την αύξηση του χρόνου παραμονής σε διαφορετικές εποχές του χρόνου. Η σύνδεση με άλλες μορφές τουρισμού, η ανάδειξη της πολυπολιτισμικότητας και διαπολιτισμικότητας των θρησκευτικών μνημείων και η προσέλκυση ετερόδοξων και ετερόθρησκων τουριστών θα δημιουργήσουν τις προοπτικές ανάπτυξης, ώστε η περιοχή να αποτελέσει έναν προορισμό-σταθμό ενός μεγαλύτερου τουριστικού ταξιδιού. Και θα σφυρηλατήσει μια ισχυρή άυλη πολιτιστική ταυτότητα, ικανή να προσελκύει ποιοτικό τουρισμό και ήπια ανάπτυξη. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 20:00