Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014 15:13

Με τέτοιες μεθόδους δεν μειώνεται η ανεργία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Τις ελπίδες τους έστω και για προσωρινή επαγγελματική αποκατάσταση στηρίζουν πλέον σε διάφορα προγράμματα απασχόλησης άτομα όλων των ηλικιών. Ενα από αυτά είναι και το “Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων 25-66 ετών”, το οποίο όμως τα τελευταία 24ωρα έχει ξεσηκώσει σημαντικές αντιδράσεις, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η επιλογή των επωφελούμενων επιχειρήσεων.

Ηδη μάλιστα, τόσο συλλογικοί φορείς (Επιμελητήρια κ.ά.) όσο και μεμονωμένοι επαγγελματίες έχουν εκφράσει έντονα παράπονα για διάφορους λόγους γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Κάποιοι μιλούν για σημαντικές τεχνικές αδυναμίες του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής της αίτησης, καθώς όπως αναφέρουν προσπαθούσαν επί ώρες να μπουν στο σύστημα, αλλά τελικά δεν κατέστη δυνατό - με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός προγράμματος. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, ορισμένες εξ αυτών και στη Μεσσηνία, κατά τις οποίες οι επαγγελματίες, αν και συμπλήρωσαν όλα τα απαραίτητα πεδία κι έλαβαν αριθμό πρωτοκόλλου και μήνυμα ότι η αίτησή τους προχωράει, και ενώ (βάσει του αριθμού πρωτοκόλλου) ήταν από τους πρώτους που προχώρησαν στη διαδικασία, εντούτοις τελικά δεν έγιναν δεκτοί. Τους ενημέρωσαν με ένα γενικό μήνυμα ότι δεν συμπλήρωσαν όλα τα απαραίτητα πεδία. Καταγγέλλουν λοιπόν ότι υπήρχαν “κρυφά” υποχρεωτικά πεδία, τα οποία αποτέλεσαν την -τυπική- αιτία της απόρριψής τους. Κάποιοι μάλιστα απευθύνθηκαν στον ΟΑΕΔ και έλαβαν απάντηση ότι δεν υπήρχε επαρκής ενημέρωση από την κεντρική διοίκηση και ότι οι καταγγελίες τους έχουν λογική. Αλλά ως εκεί.

Πρόκειται φυσικά για κωμικοτραγικές καταστάσεις, οι οποίες μόνο εμπιστοσύνη δεν γεννούν στον πολίτη ως προς την αντιμετώπισή του από το κράτος - και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν με τέτοιες μεθόδους τα προγράμματα αυτά να αποτελέσουν λύση για την ανεργία. 

 

Καλό θα ήταν λοιπόν αφενός να δοθούν εξηγήσεις στους καταγγέλλοντες από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ και αφετέρου να δοθούν στη δημοσιότητα οι επωνυμίες των εταιρειών που τελικά επελέγησαν, μαζί με τους αντίστοιχους αριθμούς πρωτοκόλλου.