Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2014 20:51

Αύξηση του ΦΠΑ, σύμμαχος της ύφεσης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, και την ίδια ώρα η φημολογία για πιθανή αύξηση των ειδικών μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ φουντώνει για τα καλά.

Το δυσάρεστο όμως είναι ότι κατά τα φαινόμενα δεν πρόκειται απλώς για φημολογία, αλλά για πραγματικότητα, η οποία δύσκολα θα αποφευχθεί. Μιλάμε φυσικά για μια τροπή άκρως καταστροφική, εφόσον τελεσφορήσει, καθώς θα αποτελέσει ένα ακόμα “χαστούκι” στην καθημερινότητα χιλιάδων επαγγελματιών. Ολα αυτά φυσικά την ώρα που οι ρητορείες περί ανάπτυξης, ανάκαμψης και άλλων τινών... δίνουν και παίρνουν. 

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος, ούτε καν να έχει ανώτερες σπουδές, για να αντιληφθεί ότι μόνο για ανάπτυξη δεν μπορούμε να μιλάμε όταν υπάρχουν έστω και απλές σκέψεις για αύξηση των φορολογικών συντελεστών, ενώ αντικειμενικά η αγορά έχει ήδη “στεγνώσει”. Πώς δηλαδή ένας επαγγελματίας θα μειώσει ή έστω θα διατηρήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα, όταν θα κληθεί να αποδώσει ακόμα περισσότερο ΦΠΑ; Δεν θα μπορέσει φυσικά να κάνει κι αλλιώς και θα απορροφήσει την αύξηση για μία ακόμα φορά.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρεται και στο σημερινό πρώτο θέμα της “Ε”, σημαντικές είναι οι αντιδράσεις από επαγγελματίες του τουρισμού στην Πελοπόννησο, οι οποίοι ουσιαστικά προαναγγέλλουν ακόμα και λουκέτα αν τελικά αυξηθεί ο ΦΠΑ. Και δεν πρόκειται για αντιμνημονιακές ή γενικότερα αντιπολιτευτικές κορώνες, οι οποίες... “σκοπό έχουν να πλήξουν την κυβερνητική σταθερότητα”, αλλά για κραυγή αγωνίας επαγγελματιών οι οποίοι βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να επιβαρύνονται όλο και περισσότερο. Οταν μάλιστα διαμαρτύρονται -δικαιολογημένα- τόσο έντονα οι εκπρόσωποι του τουριστικού τομέα, ο οποίος κατά κοινή ομολογία τον τελευταίο καιρό εκπέμπει μηνύματα συγκρατημένης αισιοδοξίας, τι θα πρέπει να κάνουν οι επαγγελματίες άλλων κλάδων, οι οποίοι ακόμα χειμάζονται;   

 

Δυστυχώς, ενδεχόμενη αύξηση των φορολογικών συντελεστών θα φέρει σε πολλές επιχειρήσεις ακόμα περισσότερα βάρη, και μαζί με αυτά μιζέρια και εσωστρέφεια. Τους καλύτερους συμμάχους της ύφεσης, δηλαδή. Καλά ξεμπερδέματα...