Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015 14:28

Η Ελλάδα “τρώει”και τους ηλικιωμένους της

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την 79η θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα παγκοσμίως ως προς την ποιότητα ζωής που μπορεί να προσφέρει στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της οργάνωσης HelpΑge International, που καταρτίζει τον δείκτη Global AgeWatch Index, ανάμεσα σε συνολικά 96 χώρες.

Βρίσκεται μάλιστα κάτω από χώρες, όπως η Αλβανία (53η), το Μπανγκλαντές (67η), η Μογγολία (72η) και η Τουρκία (75η).

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται η Ελβετία, η Νορβηγία και η Σουηδία. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Γερμανία και ο Καναδάς, ενώ την τελευταία θέση κατέχει το Αφγανιστάν.

Η θέση της Ελλάδας είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη και είναι κοντά με χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας ως προς την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων. Κατάταξη ενδεικτική του επιπέδου ζωής, που υπάρχει δυστυχώς εδώ και χρόνια στην Ελλάδα. Φυσικά αυτοί οι δείκτες για τους ηλικιωμένους δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τη γενικότερη κατάσταση, που επικρατεί στη χώρα και ξεκινάει από τα σχολικά χρόνια, προχωράει στους νέους, που με μεγάλη δυσκολία αναζητούν θέσεις εργασίας και καταλήγει φυσικά στην τρίτη ηλικία.

Η έρευνα αυτή εξετάζει διάφορους δείκτες για την τελική κατάταξη, όπως οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, η εισοδηματική ασφάλεια, το ποσοστό φτώχειας, το περιβάλλον, οι μεταφορές, οι ελευθερίες κ.ά.

Δυστυχώς πάντως οι οιωνοί μόνο θετικοί δεν είναι για βελτίωση των συνθηκών ζωής των ηλικιωμένων στην Ελλάδα, όταν μάλιστα μεταξύ άλλων οι περισσότεροι από αυτούς τα επόμενα χρόνια θα αναγκάζονται να εργάζονται μέχρι τα 67 τους. Οσο για τους υπόλοιπους δείκτες που συνθέτουν αυτή την έρευνα, δύσκολα κάποιος μπορεί να είναι αισιόδοξος ότι θα σημειώσουν βελτίωση τα αμέσως προσεχή χρόνια.

Υ.Γ.: Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 60 ετών, σχεδόν το 27% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 33,2% το 2030 και στο 40,8% το 2050.

Δημήτρης Πλεμμένος

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015 18:54