Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2015 22:27

Η ηλεκτρική ράμπα να γίνει οδηγός και για άλλες παρεμβάσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Την ικανοποίησή τους για την εύρυθμη σε γενικές γραμμές λειτουργία της ηλεκτρικής μπάρας Seatrac στην Παραλία της Καλαμάτας εξέφρασαν με χθεσινή τους ανακοίνωση άτομα με κινητικά προβλήματα, που κατάφεραν να απολαύσουν φέτος τα μπάνια τους. Πρόκειται προφανώς για μία άκρως θετική εξέλιξη, καθώς αφενός δίνει λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία και αφετέρου αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στην παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας.

 

Από εκεί και πέρα όμως τα προβλήματα στην καθημερινότητα των ΑμεΑ παραμένουν πολλά και όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα από αυτήν εδώ τη στήλη, μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν την πραγματική διάσταση  αυτών που βιώνουν κινούμενοι στις πόλεις.

Η Καλαμάτα λοιπόν, που διεκδικεί επάξια μία θέση ανάμεσα στις σύγχρονες ελληνικές πόλεις, έχει ακόμα να κάνει πολλά βήματα για να μπορέσει κάποιος να πει ότι είναι φιλική προς τα άτομα με περιορισμένα ή και μεγαλύτερα προβλήματα στην κίνηση. Αν εξαιρέσουμε ορισμένα κεντρικά σημεία της πόλης, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αναπλάσεις και εκεί ευτυχώς έχουν προβλεφθεί βασικές υποδομές εξυπηρέτησης των ΑμεΑ, στην υπόλοιπη πόλη υπάρχουν αναρίθμητα εμπόδια. Υπάρχουν φυσικά και σημεία, όπου έγιναν προσφάτως παρεμβάσεις για άλλα ζητήματα (βλ. φρεάτια) και μετά τα πεζοδρόμια αποκαταστάθηκαν χωρίς να κατασκευαστούν ράμπες (π.χ. στην οδό Γεωργούλη). Αλλά και στα σημεία, όπου υπάρχουν ράμπες φροντίζουν αρκετοί συμπολίτες μας να τις κλείνουν παρκάροντας μπροστά. 

 

Οσο και αν για κάποιους είναι κουραστικό, θα συνεχίσουμε να αναφερόμαστε στα ζητήματα της προσβασιμότητας μέχρι να δούμε ότι θα υπάρξουν σημαντικά βήματα προόδου. Ας ελπίσουμε λοιπόν το επιτυχημένο παράδειγμα της ηλεκτρικής ράμπας να αποτελέσει οδηγό για βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης των ΑμεΑ και σε άλλα σημεία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.