Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015 22:55

Αποτιμώντας το Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών της Interkultur στην Καλαμάτα.

Επί τέσσερις ημέρες η μεσσηνιακή πρωτεύουσα φιλοξένησε μία ακόμα σημαντική πολιτιστική διοργάνωση με το... βλέμμα στην Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021. Μετά τη μεγάλη 20ετή και πλέον εμπειρία από τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού, φέτος η πόλη φιλοξένησε μία επίσης σημαντική διοργάνωση διεθνούς κύρους, η οποία καλύπτει ένα άλλο καλλιτεχνικό είδος, τη χορωδία. 

Το γεγονός μάλιστα ότι ίσως πρόκειται για ένα είδος πιο προσιτό στο ευρύ κοινό, έκανε μάλλον πιο αισθητή την παρουσία των καλλιτεχνών στην πόλη και οδήγησε τους Καλαματιανούς στο να είναι πιο συμμετοχικοί σε σχέση με τη μεγάλη διοργάνωση του χορού.

Για τα οφέλη που είχε και πιθανώς θα έχει και στο μέλλον η επιτυχημένη αυτή διοργάνωση για την Καλαμάτα έχουν ήδη αναφερθεί αρκετά, όπως και στο χθεσινό πρώτο θέμα της “Ε”. Από εκεί και πέρα καλό είναι να κρατήσουμε το επίπεδο συνεργασίας, που παρατηρήθηκε ανάμεσα στο Δήμο Καλαμάτας και στους υπόλοιπους φορείς, που ενεπλάκησαν με διάφορους τρόπους στη διοργάνωση του φεστιβάλ, αλλά και την όμορφη εικόνα που παρουσίασε η πόλη αυτές τις ημέρες. Πραγματικά αυτή η διοργάνωση έδειξε ότι η Καλαμάτα και μπορεί, αλλά και πρέπει να είναι πιο εξωστρεφής, αλλά και ότι μπορεί επάξια να φιλοξενήσει διοργανώσεις με διεθνείς συμμετοχές.

Παράλληλα το Φεστιβάλ Χορωδιών και η απήχηση που είχε στην τοπική κοινωνία, θα μπορούσε να δώσει το έναυσμα για μία αλλαγή και στη διοργάνωση του ιστορικού Φεστιβάλ Χορού, ώστε και αυτό να αγκαλιαστεί ακόμα περισσότερο από το τοπικό κοινό. Αλλωστε οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτό είναι διαχρονικά υψηλότερου επιπέδου από αυτούς που συμμετείχαν στην πρόσφατη διοργάνωση με τις χορωδίες.

 

Η δουλειά για τις επόμενες διοργανώσεις θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και να μην περιμένουμε να φθάσουμε 2-3 μήνες πριν για να κινητοποιηθούμε και πάλι. Αλλωστε μόνο μέσα από πολλή δουλειά και σημαντικές διοργανώσεις θα μπορέσει η Καλαμάτα όχι μόνο να διεκδικήσει επάξια την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, αλλά και να την διοργανώσει με επιτυχία.