Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016 21:53

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης συμφωνεί με τον δήμαρχο;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

 

 

Ο δήμαρχος Μεσσήνης ως Νησιώτης ξεκαθάρισε ότι θέλει μια απλή βελτίωση του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Ο αντιδήμαρχος από το Πεταλίδι δήλωσε φαν της παραλιακής χάραξης, αλλά επειδή μπορεί να καθυστερήσει γιατί έχουν αλλάξει οι οικονομικές συνθήκες ας κάνουμε τώρα βελτίωση και μετά βλέπουμε. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου φοβάται ότι θα κόψει τον αέρα στη Μεσσήνη ο δρόμος, γιατί ο αέρας δεν θα περνά από το δρόμο και δεν θα δροσίζει την πόλη!!! Οι υπουργοί, βουλευτές και λοιποί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζονται για το κόστος και θέλουν να δουν πόσο αυτό θα είναι στη μία ή στην άλλη περίπτωση. Ολα αυτά είναι βέβαια δικαιολογίες και μάλιστα φτηνές, εξοργιστικά φτηνές. Δεν θέλουν έναν σύγχρονο και ασφαλή δρόμο, ανεξαρτήτως χάραξης, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. 

 

Ο δήμαρχος Μεσσήνης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράζουν την κυρίαρχη αντίληψη Νησιωτών. Δεν θέλουν να φύγει ο δρόμος μακριά από την πόλη γιατί θεωρούν ότι αν πάψουν να είναι πέρασμα θα ερημώσουν. Οι άνθρωποι στερούνται βασικού οράματος για την πόλη τους και την ανάπτυξή της. Βρίσκονται σε άλλη εποχή και νομίζουν ότι ανάπτυξη είναι ο δρόμος να περνά μέσα σε κατοικημένη περιοχή. Θεωρούν ότι αν γύρω από το δρόμο φτιαχτούν βενζινάδικα, καφέ και παράγκες να πωλούν καρπούζια θα κονομήσουν και θα αναπτυχθεί η περιοχή. Κάνουν λάθος αλλά δεν νομίζουμε ότι μπορεί να τους πείσει κανείς γι' αυτό. Ο δρόμος τους ενοχλεί δήθεν και περιβαλλοντικά  αλλά δεν νομίζουμε ότι έχουν την ίδια άποψη και για την οικοδόμηση προς τη θάλασσα -προς τα εκεί προωθούν επέκταση του σχεδίου πόλης- γιατί σπίτια θέλουν να χτιστούν, ο αέρας φαίνεται δεν περνά πάνω από το δρόμο, ενώ πάνω από τα σπίτια μια χαρά περνά!!! 

Ο αντιδήμαρχος από το Πεταλίδι στη δήλωσή του δείχνει το πρόβλημα που υπάρχει με τις περιοχές έξω από την πόλη της Μεσσήνης. Εκεί η παραλιακή χάραξη είναι δημοφιλής γιατί οι άνθρωποι θέλουν έναν δρόμο γρήγορο και ασφαλή. Για να μην το κουράζουμε και για να τελειώνουμε με τους προσωπικούς σχεδιασμούς, θεωρούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης θα πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση. Τι θέλει να προχωρήσει: η παραλιακή χάραξη όπως είχε αποφασίσει το προηγούμενο συμβούλιο πριν από τις δημοτικές εκλογές ή να γίνει απλή βελτίωση, όπως λέει τώρα ο δήμαρχος; Ο δήμαρχος δεν μπορεί να δεσμεύει την περιοχή με τις προσωπικές του απόψεις τη στιγμή μάλιστα που έχει εκλεγεί οριακά. Συμφωνεί το Δημοτικό Συμβούλιο με την άποψη του δημάρχου; Καθαρές κουβέντες, για να ξέρουν και οι δημότες μεθαύριο ποιος και τι υποστήριξε. 

Η αγωνία  των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το κόστος του δρόμου ομολογούμε ότι είναι συγκινητική. Η εξουσία όντως αλλάζει τελικά τους ανθρώπους, τους κάνει πιο υπεύθυνους και μετρημένους. Εκεί που υπήρχαν λεφτά για όλα ξαφνικά ανακαλύπτουν ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι και δεν μπορούν να ικανοποιηθούν τα πάντα. Δεν αρκεί δηλαδή ένας νόμος και ένα άρθρο για να αλλάξει η Ευρώπη και ο κόσμος, ούτε καν για να κατασκευαστούν μερικά χιλιόμετρα δρόμος! Η αποκάλυψη είναι όντως συγκλονιστική, μόνο που φοβούμαστε ότι είναι επίσης παραπλανητική και ψεύτικη, όπως όλα τα προηγούμενα. Δεν ξέρουμε για ποιους λόγους δεν θέλουν τον παραλιακό  δρόμο αλλά σίγουρα δεν είναι το κόστος. Να σημειώσουμε ότι το βασικό κόστος στο συγκεκριμένο δρόμο είναι οι απαλλοτριώσεις και αυτές προφανώς και δεν πρόκειται να αποτυπώνονται στη μελέτη του "Μορέα". 

Η ιστορία της χάραξης του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος είναι άλλη μια χαμένη υπόθεση. Ο δρόμος είτε παραλιακά είτε δίπλα στον παλιό για να είναι δρόμος και όχι νεκροταφείο θα πρέπει να είναι κλειστός με παράδρομους. Αυτό δεν το θέλουν στη Μεσσήνη και όλα τα άλλα είναι για να περνά ο καιρός. Κανένας δρόμος λοιπόν δεν πρόκειται να γίνει και αυτό γιατί έτσι εξυπηρετούνται αντιλήψεις και μικροσυμφέροντα. Κάποιοι θέλουν ο δρόμος να περνά μέσα από τα χωριά τους και τα μαγαζιά τους. Για να επιτύχουν αυτό το στόχο χρησιμοποιούν κάθε πιθανό και απίθανο επιχείρημα που βρίσκουν πρόσφορο και εύκαιρο. Νομίζουν ότι όλοι οι υπόλοιποι δεν καταλαβαίνουμε τι ακριβώς επιδιώκουν και ότι γίνονται πιστευτοί με τις σαθρές δικαιολογίες που επιστρατεύουν. Κάνουν τεράστιο λάθος, βλάπτουν τα συμφέροντα της περιοχής και θα διαπιστώσουν πολύ σύντομα ότι αυτό θα έχει συνέπειες και πολιτικό κόστος.

 

 

panagopg@gmail.com