Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017 20:05

Οποιος προλαβαίνει «χώνει» έργα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το καλοκαίρι έχει πάρει την τελευταία του στροφή και από σήμερα ξεκινούν οι αποχαιρετισμοί και μπαίνουμε ουσιαστικά στη νέα σεζόν.

Από τον μαθητή και τον φοιτητή που μετράει αντίστροφα τις μέρες επιστροφής στα θρανία μέχρι τον ηλικιωμένο που κάνει τους λογαριασμούς για τους επόμενους μήνες, όλοι μπαίνουν σε έναν άλλο ρυθμό, με ορίζοντα το τέλος του χρόνου και την επόμενη εορταστική ανάσα. Ο καθένας κάνει τον απολογισμό και τον προγραμματισμό του για το επόμενο διάστημα μιας και η ανάπαυλα των καλοκαιρινών διακοπών δίνει σε όλους δύναμη αλλά και οξυγόνο για τη δύσκολη επόμενη περίοδο.

 

Σε θεσμικό επίπεδο, οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικές για την κυβέρνηση και την περιοχή. Ολα δείχνουν ότι έχει αποφασιστεί μια κυβερνητική αναδιάρθρωση προκειμένου να δοθεί… καύσιμο και να βγει ο δύσκολος χειμώνας. Το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει από το φημολογούμενο ανασχηματισμό δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα εξασφαλίσει καλύτερη ή χειρότερη πρόσβαση για την περιοχή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και αυτή η κυβέρνηση λειτουργεί με βάση το παλαιοκομματικό πελατειακό σύστημα. Ο κάθε κυβερνητικός παράγοντας κοιτάζει την εκλογική του πελατεία, δηλαδή την περιοχή του και τον συντεχνιακό του κλάδο. Τα παραδείγματα πολλά και δεν νομίζουμε ότι υπάρχει καμία αμφισβήτηση ή απορία επ' αυτού. Οι «δικοί μας», οι συγγενείς και οι φίλοι μας έχουν προτεραιότητα και προνομιακή σχέση στην εξουσία με το επιχείρημα «…οι άλλοι καλύτεροι ήταν;»!

 

Η πελατειακή αντίληψη στη διαχείριση της εξουσίας μπορεί να θεωρείται ξεπερασμένη και να μην είναι αυτό που έχει ανάγκη η χώρα, αλλά αυτό είναι προφανώς ένα θεωρητικό ζήτημα το οποίο μάλλον είναι νωρίς ακόμα για να αντιμετωπιστεί. Η κυρίαρχη αντίληψη μεταξύ πολιτών και πολιτικών είναι η πελατειακή εξυπηρέτηση. Οι «δικοί μας» έχουν προτεραιότητα γιατί ήταν αδικημένοι και θα στηριχθούν για να μας στηρίξουν! Το κυρίαρχο πολιτικό αφήγημα από απελευθέρωσης του ελληνικού κράτους είναι τόσο ισχυρό όσο τίποτε άλλο και με αυτό ως φαίνεται θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε για πολλά ακόμα χρόνια. Στις διακηρύξεις βέβαια και οι σημερινοί κυβερνώντες, όπως και πολλοί προηγούμενοι, ορκίζονται στην αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα, αλλά όλα αυτά στα λόγια και στις διακηρύξεις, στην ουσία έχουν πλεονέκτημα τα… ιστορικά στελέχη!

 

Η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας θα πρέπει να γίνει κτήμα των τοπικών παραγόντων, ακόμα και κυβερνητικών, οι οποίοι είναι καιρός να αφήσουν τις θεωρητικές μπούρδες και να δουν τι θα κάνουν με τα έργα της περιοχής. Καμία αξιοκρατία και καμία ιεράρχηση δεν υπάρχει, όποιος προλάβει «χώνει» έργα και όποιος περιμένει να δει κυκλοφοριακούς φόρτους και σχέσεις κόστους-οφέλους μένει με τη μελέτη στο χέρι! Οι καπάτσοι διαδρομιστές σε δήμους και περιφέρειες έχουν καταλάβει πώς γίνεται το παιχνίδι και έχουν αρχίσει κανονικά το νταραβέρι. Οι εκλογές πλησιάζουν, τα χρήματα είναι πολύ συγκεκριμένα και ισχύει το «όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε».

 

Τις επόμενες εβδομάδες κρίνεται το μέλλον για δύο μεγάλους οδικούς άξονες της περιοχής αλλά και ένα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο. Οι δρόμοι Καλό Νερό - Τσακώνα και Καλαμάτα - Ριζόμυλος -με όποια χάραξη και να επιλεγεί- θα πρέπει να ενταχθούν σε συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πλαίσιο και να ξεκινήσει η διαδικασία για τη δημοπράτησή τους. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα και είναι φανερό ότι όποιος ασκήσει τη μεγαλύτερη πίεση ή έχει την καλύτερη επιρροή θα εντάξει και έργα. Τα λόγια και οι… κακοί άλλοι δεν αρκούν και δεν πείθουν πλέον κανέναν. Η ώρα του απολογισμού έρχεται και ο καθένας θα μετρηθεί με βάση αυτό που έκανε. Πέρα από τα πολλά λόγια και τις διακηρύξεις, η ουσία είναι ότι μέχρι στιγμής η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει όχι δημοπρατήσει ούτε καν εντάξει έστω ένα μέτρο δρόμου στη Μεσσηνία! Αυτό δεν κρύβεται και δεν παραγράφεται με κορδέλες σε έργα που άλλοι ενέταξαν σε χρηματοδοτικά πλαίσια, δημοπράτησαν και εκτέλεσαν στο μεγαλύτερο μέρος τους. Εκλογές με… ξένα κόλλυβα δεν βγαίνουν!

 

 

 

panagopg@gmail.com