Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 16:50

Το επιδοματικό σύστημα ένταξης έχει αποτύχει

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Δεν ξέρουμε αν είναι συμπτωματικό, αλλά η επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στην Καλαμάτα συνοδεύτηκε από επιτυχημένες αστυνομικές επιχειρήσεις.

Σε εφόδους σε καταυλισμούς Ρομά βρέθηκαν όπλα και ναρκωτικά, ενώ συνελήφθη και συμμορία που έκλεβε αυτοκίνητα, τα οποία χρησιμοποιούσε σε εγκληματικές δραστηριότητες και μετά τα έκαιγε.

Η παραβατικότητα των Ρομά στη Μεσσηνία δεν είναι κάτι καινούργιο, έχουμε όμως την αίσθηση ότι πρώτη φορά μπαίνει στο τραπέζι επίσημων συναντήσεων με τόσο εμφατικό τρόπο η ανάγκη αντιμετώπισής της. Οπως επισημάναμε και την περασμένη εβδομάδα, αν δεν αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα δεν πρόκειται να έρθει ποτέ η ένταξη των Ρομά στο κοινωνικό γίγνεσθαι της περιοχής. Αν δεν μάθουν δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί ότι οι ενέργειές τους έχουν συνέπειες και μάλιστα σοβαρές, δεν θα αλλάξουν τρόπο λειτουργίας και δράσης. Σε ορισμένους μπορεί αυτό να φαίνεται σκληρό ή ρατσιστικό, είναι όμως απολύτως αληθινό αν δεν θέλουμε να μετατρέψουμε ολόκληρες περιοχές σε απροσπέλαστα γκέτο.

Η επιδοματική πολιτική και ο κατευνασμός που εφαρμόζεται τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχουν φέρει αποτελέσματα σε κανένα επίπεδο. Ειδικότερα, στην εκπαίδευση τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά, τα παιδιά των Ρομά γράφονται στα σχολεία μόνο και μόνο για να παίρνουν τα επιδόματα και πολύ μικρό ποσοστό ολοκληρώνει τις σπουδές του. Το μοντέλο της «ένταξης» όπως εφαρμόζεται, έχει αποτύχει.

Είναι εμφανές και στον πλέον αδαή ότι η κατάσταση τα τελευταία χρόνια αντί να βελτιώνεται, γίνεται χειρότερη. Οι μικροκλοπές… φτωχοδιαβόλων έχουν μετατραπεί σε σκληρή και αδίστακτη εγκληματικότητα. Τα όπλα, τα ναρκωτικά και η δημιουργία κλειστών περιοχών δεν είναι αστεία πράγματα και δεν αντιμετωπίζονται με γενικότητες περί κοινωνικής ένταξης. Η παρουσία του κράτους σε κάθε του μορφή θα πρέπει να ενισχυθεί, για να αποτραπεί η δημιουργία γκέτο και να επιταχυνθεί η κοινωνική ένταξη της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας. Οι κανόνες και η τήρησή τους απ’ όλους είναι το πρώτο που απαιτείται. Είναι καιρός να τελειώσουν τα άλλοθι και οι γενικότητες της απραξίας. Η λήψη αστυνομικών μέτρων πρέπει να αποτελέσει την αρχή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα καταστήσει μονόδρομο την ένταξη σε σύστημα κοινωνικών κανόνων.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 15:20