Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020 20:04

Αρκεί να λειτουργήσουμε σοβαρά και υπεύθυνα   

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού παίρνει άσχημες διαστάσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί περιορίζουν τη διασπορά του κορονοϊού, αλλά δυστυχώς δεν τη μηδενίζουν. Τους επόμενους μήνες και μέχρι να υπάρξει εμβόλιο τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα στην κοινωνία και στην οικονομία. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επιλέξει να κρατήσουν ανοικτή όσο το δυνατόν περισσότερο την οικονομία, προσπαθώντας να περιορίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις. Είναι προφανές ότι δεν μπορούν να μείνουν όλοι οι κλάδοι ανοικτοί, αλλά γίνεται προσπάθεια να μην υπάρξει συνολικό λουκέτο όπως έγινε την περασμένη άνοιξη.
Τα μέτρα προστασίας, με κυριότερα τη χρήση μάσκας και τον περιορισμό των συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη θεραπειών, θεωρείται ότι μπορούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις σε ανθρώπινες ζωές. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι και μία ζωή όταν χάνεται είναι ανεκτίμητη. Απόλυτη προστασία από τον κορονοϊό δεν μπορεί όμως να υπάρξει. Ακόμα και αν τα πάντα παρέμεναν κλειστά, ο κίνδυνος μετάδοσης δεν θα μηδενιζόταν. Η οικονομία είναι αδύνατον να κλείσει ξανά συνολικά, γιατί μπορεί να σωθούν περισσότεροι από τον κορονοϊό αλλά να υπάρξουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στη ζωή όλων μας.
Στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πανδημίας, μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Είναι φανερό ότι σε πολλά ζητήματα ειδικοί και πολιτικοί στην Ελλάδα και τον κόσμο πάνε στη λογική “βλέποντας και κάνοντας”. Απολύτως λογικό, μιας και μιλάμε για μία πρωτόγνωρη κατάσταση και μία ασθένεια για την οποία υπάρχει πολύ λίγη εμπειρία. Το να κάνει λοιπόν ο καθένας τον έξυπνο από τον καναπέ του είναι το πιο εύκολο, αλλά ταυτόχρονα και το πλέον ανεύθυνο πράγμα στον κόσμο. Οι εξυπνάδες για το ποιες ώρες κολλάει και ποιες δεν κολλάει ο ιός είναι εξαιρετικά επιτυχημένες... αλλά δεν προσφέρουν τίποτα και σε κανέναν. Οι δε θεωρίες συνωμοσίας, που αμφισβητούν την ύπαρξη του κορονοϊού και θεωρούν επικίνδυνη τη χρήση μάσκας, είναι πολύ επικίνδυνες ανοησίες.   
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα οφείλεται στο άνοιγμα του τουρισμού – δηλαδή ότι θα έπρεπε να μείνουν κλειστά τα πάντα όλο το καλοκαίρι για να μην κολλήσουμε. Ακόμα κι αν αγνοήσουμε τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις από κάτι τέτοιο, δεν θα μπορούσε να υπάρχει εξάπλωση από μετανάστη Έλληνα ή ξένο; Οσοι πάλι προσπαθούν να κάνουν φτηνή αντιπολίτευση για να εκμεταλλευτούν μικροπολιτικά το ζήτημα επικεντρώνουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα. Τους διαφεύγει βέβαια ότι οι πρώτες περιοχές που μπήκαν στο κόκκινο είναι η Κοζάνη, η Καστοριά και τα Γιάννενα, οι οποίες δεν είχαν ούτε συνωστισμό σε μέσα μαζικής μεταφοράς ούτε ορδές ξένων τουριστών. Η άλλη θεωρία που διακινήθηκε. για υπερμετάδοση από τις σχολικές αίθουσες, επίσης δεν επιβεβαιώθηκε: Στις περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο, τα κρούσματα που καταγράφονται στα σχολεία είναι ελάχιστα, και τα περισσότερα σχολεία παραμένουν ανοικτά. Υπήρχε τέλος και η επισήμανση ότι γίνονταν λίγα τεστ και δεν καταγράφονταν τα κρούσματα, με αποτέλεσμα να υποτιμάται η κατάσταση. Τώρα που γίνονται χιλιάδες τεστ καθημερινά, πάλι «φταίνε» τα τεστ γιατί ανεβάζουν τους αριθμούς! 
Το να βρει κάποιος σημεία για να γκρινιάξει ή για να κάνει τον έξυπνο είναι εξαιρετικά εύκολο, αλλά συνήθως, και ειδικά στη φάση που βρίσκεται η χώρα, είναι και απολύτως αντιπαραγωγικό.
Οι έχοντες την ευθύνη για την παρακολούθηση και για τη λήψη μέτρων για τον κορονοϊό είναι κατά βάση ειδικοί επιστήμονες. Προφανώς και δεν τα ξέρουν όλα, προφανώς κάνουν και λάθη, αλλά σε κάθε περίπτωση γνωρίζουν περισσότερα από τους γνωστούς ξερόλες που υποτιμούν τους πάντες και τα πάντα προσπαθώντας να αποδείξουν την ιδεοληπτική τους σαχλαμάρα! Η δε πραγματικότητα είναι αμείλικτη και όποιος την αγνοεί απλώς αυξάνει το λογαριασμό. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ζήσει και πληρώσει πολύ ακριβά διάφορες αυταπάτες, δεν χρειάζεται να ξαναπληρώσουμε.
Στη Μεσσηνία οι τελευταίες εξελίξεις είναι εξόχως ανησυχητικές. Τα κρούσματα μέρα με τη μέρα αυξάνονται, κι αν δεν ληφθούν μέτρα αυτοπεριορισμού, την επόμενη εβδομάδα θα βρισκόμαστε σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Όποιος κυκλοφορεί στο κέντρο της Καλαμάτας αντιλαμβάνεται εύκολα ότι αν δεν υπάρξουν περιορισμοί θα βρεθούμε σύντομα σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση. Η τοπική οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή ελαιόλαδου. Οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την ελαιοσυγκομιδή. Αν η κατάσταση ξεφύγει σε τοπικό επίπεδο και επιβληθεί απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομού, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα στην παραγωγή ελαιόλαδου. Στη Μεσσηνία δεν έχουμε ούτε λεωφορεία στα οποία παρατηρείται συνωστισμός ούτε τις καιρικές συνθήκες της Βορείου Ελλάδας για να δημιουργείται συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους. Αν προσέξουμε και αυτοπεριοριστούμε, μπορούμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. 
Χρειάζεται υπευθυνότητα και σεβασμός του εαυτού μας και των γύρω μας. Αν ο καθένας μας καταλάβει το μέγεθος της προσωπικής του ευθύνης και τηρήσει τα βασικά μέτρα προστασίας, θα μπορέσουμε όλοι μαζί να ανταποκριθούμε με επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020 20:33