Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2020 15:20

Από το μπάχαλο στις αλαζονικές κυριαρχίες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου αποτελούν κακόγουστες παραστάσεις έντασης με φωνές και διαπληκτισμούς.

Αυτό δεν είναι όμως κάτι καινούργιο και στο παρελθόν τα ίδια συνέβαιναν στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η διαφορά είναι ότι η τότε πλειοψηφία «καθάριζε» με συνοπτικές διαδικασίες κατακεραυνώνοντας κάθε αντίθετη άποψη. Τώρα από τη θέση της μειοψηφίας δεν μπορεί να κατακεραυνώσει τις αντίθετες απόψεις, αλλά κάνει ό,τι μπορεί για να ακουστεί η αδύναμη πλέον φωνή της. Η πλειοψηφία βολεύεται από μία τέτοια «δυναμική» αντιπολίτευση, η οποία εκτός των άλλων θυμίζει σε όλους μας το παρελθόν, για το οποίο κάποιοι καταδικάστηκαν στην κάλπη αλλά ακόμα δεν το έχουν συνειδητοποιήσει.
Αποδεικνύεται επιπρόσθετα ότι αν δεν είχε τροποποιηθεί ο κώδικας, το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν θα μπορούσε να λάβει καμία απόφαση και η περιφερειακή αρχή θα είχε αναγκαστεί να συνθηκολογήσει με κάποιες από τις άλλες παρατάξεις, για να μπορεί να λειτουργεί στοιχειωδώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στην ταραχώδη συνεδρίαση της Δευτέρας ο προϋπολογισμός για το 2021 δεν εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των περιφερειακών συμβούλων. Αν δεν ισχύει η μετεκλογική ρύθμιση Θεοδωρικάκου θα πρέπει η Περιφέρεια να παραλύσει μέχρι να ψηφιστεί μέσα από συναλλαγή προϋπολογισμός! Απίθανα πράγματα που δείχνουν τα αδιέξοδα, τα οποία δημιουργούν πρόχειρες, συγκυριακές νομοθετήσεις.
Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση αναμένεται να προωθήσει αλλαγές στον εκλογικό νόμο και να επαναφέρει τη διάκριση πλειοψηφίας και μειοψηφίας στα συμβούλια προσμετρώντας και τις ψήφους της δεύτερης Κυριακής για να υπάρχει κυβερνησιμότητα των θεσμών. Φοβούμαστε όμως ότι θα οδηγηθούμε στο άλλο άκρο με τη δυνατότητα να συγκροτούνται πλειοψηφίες με λιγότερο του 50%, δημιουργώντας νέα στρέβλωση. Το πλέον ορθολογικό θα ήταν ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος που εκλέγονται τη δεύτερη Κυριακή να κατακτούν πλειοψηφία ενός συμβούλου. Να υπάρχει δηλαδή οριακή πλειοψηφία και όχι παντοκρατορία. Ας ελπίσουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και δεν θα πάμε από το «δημιουργικό» μπάχαλο σε αλαζονικές κυριαρχίες. Σε ό,τι αφορά το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου είναι βέβαιο ότι τα σόου θα συνεχιστούν γιατί ορισμένοι/νες μόνο αυτό μπορούν.
panagopg@gmail.com