Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2021 10:59

Οικονομικές λειτουργίες για να ζωντανέψει το πάρκο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η εικόνα που εμφανίζει το Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας είναι αποκαρδιωτική. Η επίρριψη της ευθύνης σε βανδαλισμούς ανόητων δεν μετριάζει την ευθύνη της δημοτικής αρχής.

Ανόητοι και βάνδαλοι υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, σε αυτή όμως την άθλια κατάσταση το πάρκο βρίσκεται στον παρόντα χρόνο και η ευθύνη της δημοτικής αρχής είναι αυταπόδεικτη. Η επίσκεψη του δημάρχου την περασμένη εβδομάδα και οι διαβεβαιώσεις για βελτίωση της κατάστασης δείχνουν ότι η δημοτική αρχή αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος, μένει όμως να δούμε αν έχει και τις λύσεις.

Το Πάρκο Σιδηροδρόμων είναι ένα στολίδι για την πόλη της Καλαμάτας, το οποίο θα ζήλευαν πολλές άλλες πόλεις στην Ελλάδα. Η εγκατάλειψή του και η παράδοσή του σε βανδάλους κάθε μορφής είναι πρόβλημα πολιτικό και όχι αστυνομικό. Είναι πρόβλημα διαχείρισης του δημοσίου χώρου. Οι δημοτικές αρχές και το Δημόσιο έχουν αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις ότι αδυνατούν να φυλάξουν και να διατηρήσουν πάρκα και πλατείες, τη δημόσια περιουσία συνολικά. Η συνεργασία των πολιτών είναι ελάχιστη και δεν υπάρχει ισχυρή κουλτούρα υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας. Το Δημόσιο δεν έχει τις διαδικασίες που επιτρέπουν τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων στη φύλαξη χώρων και οι βάνδαλοι βρίσκουν πεδίο επίδειξης της ανοησίας τους. Υπάρχει δηλαδή από τη μια μεριά έλλειψη παιδείας υπεράσπισης του δημοσίου χώρου και από την άλλη απουσία διαδικασίας επιβολής κανόνων λειτουργίας.
Η δημοτική αρχή είναι φανερό ότι δεν έχει καταλήξει σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το Πάρκο Σιδηροδρόμων. Η απόφαση, για παράδειγμα, να δοθούν βαγόνια σε συλλόγους με το επιχείρημα ότι με την παρουσία τους θα ζωντανέψουν και θα προστατεύσουν το πάρκο, μπορεί να έχει και αντίθετα αποτελέσματα, να πολλαπλασιαστούν οι βανδαλισμοί και οι καταστροφές είτε γιατί θα υπάρχουν επιθέσεις από κάποιους που θα νομίζουν ότι υπάρχει κάτι αξίας εντός των βαγονιών, είτε γιατί κάποιοι σύλλογοι θα αποδειχτούν αμελείς. Ο Δήμος Καλαμάτας πρέπει να εξετάσει μία συνολική παραχώρηση του πάρκου και των λειτουργιών του σε ιδιώτη που θα αναλάβει τη φύλαξη, τη συντήρηση και βεβαίως την εκμετάλλευση των χώρων του. Η συστηματική φύλαξή του, σε συνδυασμό με ανάπτυξη δραστηριοτήτων, οι οποίες θα ζωντάνευαν το χώρο, είναι τα μέτρα που θα φέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Το πάρκο θέλει οικονομικές λειτουργίες για να ζωντανέψει και όσο αυτό δεν συμβαίνει οι ανόητοι θα σπάνε και οι δημότες θα πληρώνουν τα σπασμένα χωρίς μάλιστα να μπορούν να απολαύσουν το χώρο.

panagopg@gmail.com