Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 20:54

Η ενοποίηση μετατρέπει το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Η τοποθέτηση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα στη συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον εκλογικό νόμο είχε ρεαλιστική ωμότητα.

Ο περιφερειάρχης υπερασπίστηκε την άποψη τη δική του και του κόμματος της ΝΔ για τον εκλογικό νόμο, η οποία ήταν γνωστή και διακηρυγμένη πριν από τις εκλογές και άρα νομιμοποιημένη με την ψήφο των πολιτών. Στη συνέχεια, αναφερόμενος σε αυτό που συμβαίνει αυτή την περίοδο σε περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, πρότεινε, αφού οι μειοψηφίες συμφωνούν σε όλα όταν συζητούν ψηφίσματα, να κατέβουν ενωμένες στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, έτσι ώστε να αξιοποιήσουν τον νέο εκλογικό νόμο και να γίνουν πλειοψηφίες.

Το τρολάρισμα Νίκα είναι προφανές, μιας και όλοι μας γνωρίζουμε ότι στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια περισσεύει η υποκρισία. Συγκροτούνται ευκαιριακές πλειοψηφίες οι οποίες εκδίδουν ψηφίσματα «διά πάσαν νόσον και μαλακίαν», χωρίς καμία ιδεολογική και πολιτική συνάφεια ή ώσμωση.  Αυτό όμως δεν είναι πολιτική. Αυτές δεν είναι καν αυτοδιοικητικές παρατάξεις, αλλά μαχαλόμαγκες που προσπαθούν να κάνουν φασαρία με ό,τι βρουν στο δρόμο τους. Αυτές οι πρακτικές απλώς δικαιώνουν όσους υποστηρίζουν την αλλαγή του εκλογικού νόμου, προκειμένου τα συμβούλια να πάψουν να είναι χώροι ανούσιων αντιπαραθέσεων και έκδοσης απολίτικων ψηφισμάτων.

Επειδή οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν με τον νέο εκλογικό νόμο, τίθεται το ερώτημα: Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου μπορεί να συγκροτηθεί μια παράταξη που… θα κοιτάξει στα μάτια τη σημερινή πλειοψηφία; Υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας συνδυασμού που θα διεκδικήσει με αξιώσεις την πλειοψηφία από το συνδυασμό που θα στηριχθεί από τη ΝΔ; Με βάση τα σημερινά δεδομένα, στις επόμενες περιφερειακές εκλογές ο νυν περιφερειάρχης ή ο διάδοχός του στον σημερινό συνδυασμό της πλειοψηφίας δύσκολα θα βρουν απέναντί τους αξιόμαχο αντίπαλο. Η πολυδιάσπαση των υπολοίπων συνδυασμών είναι δεδομένη, και είναι σχεδόν αδύνατον να συγκροτηθεί ενιαία παράταξη. Το να στηρίξουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον Πέτρο Τατούλη δεν υπάρχει ως ενδεχόμενο, ούτε μία στο εκατομμύριο. Το να στηρίξουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα, από ΚΙΝΑΛ έως ΚΚΕ, κοινό υποψήφιο, που θα έχει αναγνωρισιμότητα και θα ενώνει από την Κεντροαριστερά έως την άκρα Αριστερά, είναι ωραίο σενάριο, αλλά είναι μάλλον πιο εύκολο να πιάσει κάποιος το Τζόκερ! Υπάρχει, δηλαδή, συγκροτημένος ένας ισχυρός πολιτικός και αυτοδιοικητικός πόλος που απέναντί του έχει πολλές μικρές και τελικά ανίσχυρες ομάδες.

Η υπεροχή των αυτοδιοικητικών παρατάξεων της ΝΔ δεν είναι εμφανής μόνο στις περιφέρειες, όπου είναι και πιο πολιτικό το περιβάλλον: Το ίδιο συμβαίνει και στους μεγάλους δήμους. Στο Δήμο Καλαμάτας, για παράδειγμα, ο συνδυασμός που θα στηριχθεί στις δυνάμεις της παρούσας πλειοψηφίας, η οποία πρόσκειται στη ΝΔ, θα έχει προβάδισμα και στις νέες εκλογές, αν δεν υπάρξει ένας ισχυρός και ενιαίος συνδυασμός που θα ενοποιεί, αν όχι το σύνολο, τουλάχιστον τη συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών μειοψηφιών στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Όποιος δεν το βλέπει αυτό αυταπατάται – και θα διαπιστώσει ότι οι δημοτικές αρχές που στηρίζονται από ισχυρά πολιτικά κόμματα δεν χάνουν εύκολα εκλογές. Για να υπάρξει ανατροπή χρειάζεται παταγώδης αποτυχία στη διαχείριση της καθημερινότητας και ένας νέος ισχυρός πόλος, που θα εμπνεύσει και θα κινητοποιήσει δυνάμεις.

Χρειάζεται κατά βάση ένα πρόσωπο που θα ενοποιήσει και θα εκφράσει όλες τις υπάρχουσες δυνάμεις. Καλά τα συλλογικά σχήματα και οι συλλογικότητες, αλλά αυτά είναι για τις διαλέξεις. Τις εκλογές τις παίρνουν και τις χάνουν τα ισχυρά πρόσωπα. Αυτοδιοικητικές παρατάξεις χωρίς ηγετικό πρόσωπο δεν κερδίζουν εκλογές. Υπάρχει τέτοιο πρόσωπο στις μειοψηφίες; Αν το ερώτημα τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα σηκώσουν 3-4 το χέρι και δύσκολα θα το κατεβάσουν υπέρ κάποιου άλλου. Μπορεί να αναζητηθεί πρόσωπο εκτός συμβουλίου; Υπάρχει; Είναι εύκολο να συμφωνηθεί έστω μια διαδικασία για κοινή πορεία ή μήπως θα ακολουθήσει ο καθένας τον δικό του δρόμο που οδηγεί τελικά στην ιδιώτευση;

Όπως εξελίσσονται τα πράγματα στο πολιτικό και αυτοδιοικητικό σκηνικό της περιοχής, η κοινή πορεία μόνο εύκολη δεν είναι. Δύσκολα θα βρεθεί πρόσωπο που θα γίνει αποδεκτό απ’ όλους. Οι αναγκαστικές αποχωρήσεις μπορούν όμως να οδηγήσουν τελικά στη συγκρότηση ενός άλλου πόλου, ο οποίος μπορεί να ελπίζει στην πολιτική συγκυρία και στα λάθη της δημοτικής αρχής.

Δεν χωρά αμφιβολία για το ότι ο εκλογικός νόμος στην αυτοδιοίκηση λειτουργεί υπέρ των εκλεγμένων δημοτικών αρχών και του κυβερνώντος κόμματος. Δεν υπάρχει συγκροτημένη και δυνατή αντιπολίτευση. Δεν ενοποιούνται στο χώρο της Κεντροαριστεράς πρόσωπα και δυνάμεις, όπως αυτό συμβαίνει στο χώρο της Κεντροδεξιάς. Ο συγκεκριμένος εκλογικός νόμος μπορεί να γίνει εργαλείο επικράτησης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς μόνο αν αυτές ενοποιηθούν και κατέβουν με ενιαία ψηφοδέλτια στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο Νίκας μπορεί να τρόλαρε προτείνοντας ενοποίηση των παρατάξεων των μειοψηφιών, αλλά αυτό είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει τη λειτουργία του εκλογικού νόμου και μετατρέπει το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα. Αναζητούνται γενναίοι οι οποίοι θα μπορέσουν να βρουν αυτά που τους ενώνουν, αφήνοντας στην άκρη αυτά που τους χωρίζουν.

panagopg@gmail.com